THEPOWERGAME
Σχετικά με το αν μπορεί κάποιος που μένει σε μια πολυκατοικία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για εξοικονόμηση ρεύματος και κατά πόσο αυτά αποτελούν μια οικολογική επένδυση που δεν βλάπτουν το περιβάλλον μίλησε, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Πατρών, Φραγκίσκος Κουτελιέρης
Ο καθηγητής συγκεκριμένα μίλησε στο ΜEGA τονίζοντας σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση τους, και πώς επιδρούν στο περιβάλλον. «Από τη στιγμή που η επιφάνεια της στέγης που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι πολύ μεγάλη, αυτό που συμφέρει από άποψη περιβάλλοντος είναι να έχουμε φωτοβολταϊκά για να τροφοδοτούμε το δικό μας σπίτι, άρα η πιο οικολογική περίπτωση είναι η αυτόνομη χρήση. Να έχουμε μια οικία ή μια επαγγελματική χρήση, μια μικρή επιχείρηση, που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από το δικό της ρεύμα, χωρίς να έχει σύνδεση στο δίκτυο», σημείωσε ο κ. Κουτελιέρης.
«Αυτόνομα φωτοβολταϊκά στέγης μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι θα πρέπει να αποφασίσει ότι δε θα έχει σύνδεση με το δίκτυο. Η ύπαρξη δικτύου είναι υποχρεωτική, στην περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιούμε συμβατικές πηγές για να παράξουμε ηλεκτρισμό, και αυτό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας πχ. λιγνίτη. Όμως μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας ήλιο και άνεμο, οπότε δε συντρέχει αντικειμενικός λόγος να έχουμε ένα δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα παράγεται αλλού και θα καταναλώνεται αλλού. Μπορούμε να παράγουμε την ηλεκτρική ενέργεια στο σημείο που την καταναλώνουμε. Αυτό το αποκεντρωμένο σύστημα σε επίπεδο σπιτιού είναι αυτό που ονομάσατε πριν φωτοβολταϊκά στη στέγη για αυτόνομη χρήση», συνέχισε ο ίδιος.
Σχετικά με το αν μπορεί και κάποιος που μένει σε μια πολυκατοικία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για εξοικονόμηση ρεύματος, ο κ. Κουτελιέρης εξήγησε ότι «Από νομικής άποψης, ο περιορισμός μας είναι ο ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός). Ό,τι δεν έχει πρόβλημα με τον ΓΟΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από ενεργειακής άποψης, επειδή η επιφάνεια είναι πεπερασμένη και μικρή, μια πολυκατοικία δεν ευνοεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Η ταράτσα μιας πολυκατοικίας αντιστοιχεί στην πραγματικότητα στην ταράτσα ενός ορόφου. Οι υπόλοιποι όροφοι είναι σαν να μην έχουν ταράτσα. Άρα ενώ έχουμε μεγαλύτερα φορτία στις πολυκατοικίες, έχουμε μικρότερη αναλογικά ανά κάτοικο επιφάνεια στη στέγη, οπότε είναι πολύ δύσκολο να καλύψεις μια πολυκατοικία με φωτοβολταϊκά στη στέγη, ειδικά αν είναι αρκετά μεγάλη».
Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στην περίπτωση που προχωρήσουμε στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών;
«Το πρόβλημα που έχουμε όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο, είναι ότι πρέπει να ταιριάξει με κάποιο τρόπο η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζήτηση. Καλώς ή κακώς, τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει φως. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν ρεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα το περισσότερο το μεσημέρι. Όμως μια κανονική χρήση οικίας έχει απαιτήσεις και σε ώρες που δεν παράγει ρεύμα το φωτοβολταϊκό, όπως για παράδειγμα το βράδυ. Άρα θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αποθήκευσης της ενέργειας και να παράγεται λίγη παραπάνω ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή, και αυτό το παραπάνω να αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί την ώρα που το θέλουμε και δεν υπάρχει διαθέσιμο από το φωτοβολταϊκό», τόνισε ο κ. Κουτελιέρης.