THEPOWERGAME
Μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με βάση και τους νέους, περισσότερο φιλόδοξους, στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής και μέσα στους επόμενους μήνες θα καθοριστούν οι νέοι στόχοι για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την αναβάθμιση των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιάμεση έκθεση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΕΚ ή να ζητήσει αναθεώρησή του. Τώρα η επιτροπή πρέπει να τρέξει λίγο περισσότερο καθώς ο χρόνος επείγει και η Κομισιόν έχει βάλει τον πήχη αρκετά ψηλά. Για παράδειγμα εκτιμάται πως στην περίπτωση της Ελλάδας, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Κομισιόν πρέπει να αναπτυχθούν μέχρι το 2030 περίπου 12.000 MW νέων μονάδων ΑΠΕ αντί για 9.000 MW που είναι η σημερινός στόχος του ΕΣΕΚ.
Η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ εξαρτάται, όμως, από σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης, το αντίστοιχο πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, την επέκταση των διασυνδέσεων, την αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.
Παράλληλα στα σενάρια του ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που απαιτούνται μέχρι το 2030. Ήδη κατασκευάζεται η μονάδα της Μυτιληναίος και έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil και όμιλο Κοπελούζου, ενώ και η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη μετατροπή και αναβάθμιση ισχύος της υπό κατασκευή «Πτολεμαϊδα 5».
Η ταχύτητα υλοποίησης των συγκεκριμένων σχεδίων εξαρτάται από την έγκριση του υπό συζήτηση (με την Κομισιόν) μηχανισμό διαθεσιμότητας ισχύος (CRM), ο οποίος κατά το ΥΠΕΝ είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο του ΕΣΕΚ παραμένουν οι εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και αντίστοιχων μέτρων για κτίρια επιχειρήσεων και δημοσίου. Πρόκειται για προγράμματα που καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.