Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Κίνα έχουν σταματήσει εντελώς για περισσότερες από 10 εβδομάδες, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία που δείχνουν πώς ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει εξαπλωθεί στην ενεργειακή συνεργασία.
Από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου 69.000 τόνων από το Κόρπους Κρίστι του Τέξας έφτασε στη νότια επαρχία Φουτζιάν, δεν υπήρξαν άλλες μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο ανακατευθύνθηκε στο Μπαγκλαντές αφού δεν έφτασε πριν η Κίνα επιβάλει δασμό 15% στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στις 10 Φεβρουαρίου. Ο δασμός αυξήθηκε έκτοτε στο 49%, καθιστώντας το αμερικανικό φυσικό αέριο ασύμφορο για τους Κινέζους αγοραστές στο άμεσο μέλλον.
Το πάγωμα του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια επανάληψη του αποκλεισμού των εισαγωγών που διήρκεσε για περισσότερο από ένα έτος κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου.
Αλλά ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης έχει δυνητικά εκτεταμένες επιπτώσεις, ενισχύοντας την ενεργειακή σχέση της Κίνας με τη Ρωσία και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την τεράστια επέκταση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και το Μεξικό.
«Θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες», δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ειδική σε θέματα φυσικού αερίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Δεν νομίζω ότι οι Κινέζοι εισαγωγείς ΥΦΑ θα συνάψουν ποτέ συμβόλαια για νέο αμερικανικό ΥΦΑ».
Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα εισήγαγε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του υγροποιημένου φυσικού αερίου της από τις ΗΠΑ, με τους Κινέζους αγοραστές να προτιμούν να μεταπωλούν το αέριο στην Ευρώπη με κέρδος. Πέρυσι, μόνο το 6% του ΥΦΑ της Κίνας προήλθε από τις ΗΠΑ, από το μέγιστο ποσοστό του 11% το 2021.
Ωστόσο, κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των PetroChina και Sinopec, έχουν υπογράψει 13 μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αγορά LNG από αμερικανικούς τερματικούς σταθμούς, ορισμένες από τις οποίες διαρκούν έως το 2049, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Τέτοιες μακροπρόθεσμες συμφωνίες ήταν απαραίτητες για να ξεκινήσουν τεράστια έργα LNG στις ΗΠΑ, αν και ο Corbeau δήλωσε ότι οι προγραμματιστές προσπάθησαν πρόσφατα να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους για να λάβουν υπόψη τους τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το κόστος από τους αμερικανικούς δασμούς.
Η Gillian Boccara, αναλύτρια της Kpler, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για την επανεκκίνηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών βραχυπρόθεσμα.
«Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, υπήρξε μια πλήρης διακοπή μέχρι οι κινεζικές αρχές να χορηγήσουν απαλλαγές στις εταιρείες, αλλά αυτό συνέβη σε μια εποχή που η ζήτηση φυσικού αερίου ήταν σε έξαρση», δήλωσε η ίδια. «Τώρα βλέπουμε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και πιστεύουμε ότι οι Κινέζοι μπορούν να αντέξουν την απώλεια αυτών των φορτίων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα πιθανώς θα αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αντ’ αυτού. «Ξέρω σίγουρα ότι υπάρχουν πολλοί αγοραστές. Τόσοι πολλοί αγοραστές ζητούν από την πρεσβεία να βοηθήσει στη δημιουργία επαφών με Ρώσους προμηθευτές, νομίζω ότι σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες [εισαγωγές]», δήλωσε ο Zhang Hanhui.
Η Ρωσία έχει αναδειχθεί ως ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα, μετά την Αυστραλία και το Κατάρ- οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επίσης έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, τον Power of Siberia 2.
«Με τους δασμούς να αυξάνονται σε επίπεδο που να αποτελούν ένα αποτελεσματικό εμπάργκο, θα δούμε μια αναδιάταξη των εμπορικών ροών», δήλωσε ο Richard Bronze, της Energy Aspects, μιας εταιρείας συμβούλων ενέργειας. «Αναμένουμε επίσης ότι η ζήτηση στην Ασία θα μειωθεί συνολικά κατά 5 έως 10 εκατ. τόνους. Αυτό θα πρέπει να μειώσει λίγο τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».