Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένει χαμηλότερες μέσες τιμές ενέργειας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Ριάντ, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως «σχεδόν σίγουρα θα δούμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας από ό,τι τα τελευταία τέσσερα χρόνια», αποδίδοντας αυτό σε μια πιο φιλική στάση προς τις επενδύσεις και τις ενεργειακές υποδομές. Αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης των εμποδίων για επενδύσεις και της αύξησης της προσφοράς.
Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα $65 ανά βαρέλι, επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί από την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Σαουδική Αραβία λόγω των επιπτώσεων στον προϋπολογισμό της και στα σχέδια οικονομικού μετασχηματισμού της.
Παρά τις επιφυλάξεις για την πορεία των τιμών, ο Ράιτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν κοινή προσέγγιση στην ενεργειακή αγορά. Όπως είπε, και οι δύο χώρες επιθυμούν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες για τη συνεργασία στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ο Ράιτ σημείωσε ότι αναμένεται πρόοδος μέσα στο έτος, στο πλαίσιο ενός «μονοπατιού» προς μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όρους μη διάδοσης και ελέγχου τεχνολογίας.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί κρίσιμο η Σαουδική Αραβία να μην αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα με την Κίνα, γεγονός που φέρεται να συμφωνείται από κοινού. Στο παρελθόν, το Ριάντ είχε απευθυνθεί σε διεθνείς παίκτες, μεταξύ αυτών η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, αναζητώντας συνεργάτες για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Μια ευρύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ επί Μπάιντεν που θα περιλάμβανε αμυντική συνεργασία και εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ «πάγωσε» μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση.