Μητσιολίδης: Έργα 500 εκατ. σε ΑΠΕ, τα μέγα projects και η συνεργασία με AKTOR Ανανεώσιμες

Ο Κωνσταντίνος Μητσιολίδης αναλύει στο powergame.gr τα επόμενα επενδυτικά πλάνα της Green Line Energy σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Ο Κωνσταντίνος Μητσιολίδης, CEO και CFO της Green Line Energy © Powergame.gr

To 2024 ήταν μία χρονιά στην οποία η Green Line Energy AE έσπασε όλα τα ρεκόρ, κατασκευάζοντας 445 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 350 MW. Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου AGROGROUP είναι έτοιμος να εντυπωσιάσει την αγορά, καθώς το ανεκτέλεστο των δικών της αλλά και των συμβασιοποιημένων έργων τρίτων -πάρκα και δίκτυα- για τη διετία 2025-2026 ανέρχεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Τα projects που υλοποιήθηκαν το 2024 ήταν αξίας 275 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στην εταιρεία λειτουργικά κέρδη κοντά στα 90 εκατ. ευρώ.

Η Green Line Energy αποτελεί μια ήρεμη αλλά σταθερά ανερχόμενη δύναμη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι δύο οικογένειες Μητσιολίδη & Μποζατζίδη με διορατικότητα δημιούργησαν μέσα σε τέσσερις δεκαετίες έναν ισχυρό όμιλο, ενώ σήμερα δίπλα τους στέκεται και η νέα γενιά, τα παιδιά τους.

Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου η υπογραφή μιας συμφωνίας, στρατηγικού χαρακτήρα, του Ομίλου AGROGROUP με την AKTOR Ανανεώσιμες, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στον Όμιλο εταιρειών που δημιούργησαν οι δύο επιχειρηματίες από τον Έβρο, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν την Ορεστιάδα ψηλά, πρώτη στη λίστα των σημείων που αναπτύσσουν δραστηριότητα.

«Ξεκινήσαμε το 1984, από τον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, δραστηριότητα που αναπτύσσεται κυρίως από την Agrotech AE. Όμως το 2011, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς η χώρα ήταν στη δίνη του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, αποφασίσαμε, υποστηριζόμενοι από τον τραπεζικό κλάδο, να μπούμε στον χώρο των ΑΠΕ, κάνοντας αρχή από τα αγροτικά πάρκα. Πήραμε το ρίσκο και το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογής μας. Μεταξύ 2011-2018 κατασκευάσαμε 150 αγροτικά πάρκα, τα οποία έως και σήμερα παρακολουθούμε και συντηρούμε», δήλωσε στο powergame.gr o κ. Κωνσταντίνος Μητσιολίδης, CEO και CFO της Green Line Energy.

Σήμερα, με τη διαδρομή που έχει αναπτυξιακά ακολουθήσει η Green Line Energy, το 2011 φαντάζει πολύ μακρινό.

Περισσότερα από 1.000 φωτοβολταϊκά πάρκα

Σε αυτά τα 14 χρόνια η εταιρεία έχει κατασκευάσει 1.002 φωτοβολταϊκά πάρκα, έχει στον έλεγχό της πάρκα ισχύος 850 MW, έχει εξαγοράσει και αναβαθμίσει τη ΦΟΣΕ GEARS και ετοιμάζεται να λειτουργήσει την πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ΗΛΕΚΤΡΟΝ. Παράλληλα, θα μπει δυναμικά και στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας: τόσο στις μπαταρίες πίσω από τον μετρητή, όσο και στις stand alone μονάδες, αλλά και σε υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τα μεσαία και μικρότερα έργα που υλοποιεί η Green Line Energy είναι δεκάδες, αλλά παράλληλα κατασκεύασε -όπως και έχει σε φάση υλοποίησης- μεγάλα ενεργειακά projects, που αφορούν υποσταθμούς και δίκτυα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ήδη κατασκευασμένο ΚΥΤ στο Πρόχωμα και το project ΣΕΛΙ, έργο που για να προχωρήσει έπρεπε να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται για δύο mega projects προηγμένης τεχνολογίας και εξαιρετικά σημαντικά για τις ενεργειακές υποδομές και την ομαλή λειτουργία του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προϋπολογισμού 300 εκατ. και 500 εκατ. αντίστοιχα.

«Η μεγάλη ανάπτυξή μας στις ΑΠΕ ξεκίνησε το 2019. Μεταξύ 2020-2023 κατασκευάσαμε 351 φ/β πάρκα, συνολικής ισχύος 246 MW, ενώ το 2024 ήταν η χρονιά των ρεκόρ για την εταιρεία, καθώς κατασκευάστηκαν 445 φ/β πάρκα των 350 MW. Μέσα στο 2025 έχουμε ήδη κατασκευάσει 56 πάρκα των 51 MW, ενώ σε τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται 120 πάρκα, ισχύος 112 MW», συνέχισε ο κ. Μητσιολίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα πέντε μεγάλα, κεντρικά projects που αναπτύσσει η Green Line Energy.

Φωτοβολταϊκό αγροτικό πάρκο της Green Line Energy

Φωτοβολταϊκό αγροτικό πάρκο της Green Line Energy © Green Line Energy

Το ΚΥΤ στο Πρόχωμα

«Κατασκευάσαμε ένα κέντρο υπερυψηλής τάσης, ένα ΚΥΤ, στο Πρόχωμα, έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς μπορεί να σηκώσει μέχρι 2 GW ενέργειας, στην πλήρη ανάπτυξή του, τώρα η δυναμικότητά του είναι στα 400 ΜW. Στο μέλλον θα μπορεί να υποδεχτεί data centers, ενεργοβόρες βιομηχανίες, δίνοντας έτσι μία αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Στο συγκεκριμένο ΚΥΤ θα φιλοξενηθούν 522 πάρκα, κάτι που ίσως το κάνει μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα. Το ΚΥΤ Προχώματος κόστισε περίπου 30 εκατ., αλλά το όλο project, μαζί με τα δίκτυα και τα πάρκα που θα συνδεθούν, τα μισά από τα οποία ανήκουν στον Όμιλο, είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Μητσιολίδης. Σημειωτέον ότι το ΚΥΤ έχει ολοκληρωθεί, έγινε δήλωση ετοιμότητας και έχει κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ αίτηση διασύνδεσης.

Στα μεγάλα έργα υποδομής που τρέχει η Green Line Energy είναι το υπό κατασκευή ΚΥΤ Ακρινής, ο Υ/Σ Καβησού, ενώ σε τελικό στάδιο κατασκευής είναι οι Υ/Σ σε Κουβαρά και Μεσορράχη.

Το ΚΥΤ της Green Line Energy στο Πρόχωμα

Το ΚΥΤ της Green Line Energy στο Πρόχωμα © Green Line Energy

Το μέγα project ΣΕΛΙ

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μητσιολίδης στο ήδη προβεβλημένο ΣΕΛΙ, έργο το οποίο έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένει την επικύρωση από το ελληνικό κράτος, επειδή συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, όπως και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Η αδειοδότηση του έργου, που θα κατασκευαστεί στην Ημαθία, έχει γίνει. Περιμένουμε να επικυρωθεί από το υπουργείο η ταρίφα, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εκτιμούμε ότι η επικύρωση της τιμής διάθεσης της ενέργειας θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου. Το έργο είναι μελετημένο, είναι αδειοδοτημένο και μένει μόνο να ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής, με στόχο στις 30/12/2026 να έχει ολοκληρωθεί όλη η εγκατάσταση», συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Είναι το μοναδικό υβριδικό έργο στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη, καθώς συνδυάζει παραγωγή ενέργειας και αποθήκευση σε μπαταρίες. Το ΣΕΛΙ, από την παραγωγή ενέργειας από το πάρκο των 309 MW, υποχρεούται να αποθηκεύει το 43% και να το εγχύει σε μετέπειτα χρόνο σε άλλες ώρες του 24ώρου. Τονίζω ότι το κέρδος που προκύπτει θα το  καρπούται ο ΕΛΑΠΕ, ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ. Με βάση τα στοιχεία του 2024 και τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, το 24% των εσόδων του ΣΕΛΙ θα πηγαίνει στον ΕΛΑΠΕ, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τις ΑΠΕ».

Υποσταθμός Κουβαρά της Green Line Energy

Υποσταθμός Κουβαρά της Green Line Energy © Green Line Energy

Η συνεργασία με AKTOR Aνανεώσιμες

Green Line Energy και AKTOR Ανανεώσιμες, μέσω της Sun Force One AE, δημιουργούν ένα portfolio από φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αγοράζουν από τρίτους παραγωγούς. Στη Sun Force One, που έχει έδρα την Ορεστιάδα, όπως άλλωστε και η ΗΛΕΚΤΡΟΝ, η ΑΚΤOR Ανανεώσιμες ελέγχει το 51% και το 49% η Green Line Energy.

«Η συμφωνία με την ΑKTOR δεν αφορά την πώληση δικών μας πάρκων. Αγοράζουμε πάρκα τρίτων, οι οποίοι θέλουν να τα πουλήσουν πάρκα που θα αγοράζει η Sun Force One, με πρώτο στόχο να φτάσουμε σε ισχύ στα 200 MW μέχρι το τέλος του 2025. Έως τώρα η εταιρεία αγόρασε 42 φ/β πάρκα των 37 MW, κάποια από τα οποία είχε κατασκευάσει και η Green Line Energy. Υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές, μικρομεσαίοι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το πόσο απαιτητική είναι η διαχείριση των φωτοβολταϊκών πάρκων, κυρίως με τις περικοπές, οπότε και αποφασίζουν να πουλήσουν σε επιχειρήσεις που διαθέτουν τη γνώση και την εξειδίκευση για να είναι βιώσιμες στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Μητσιολίδης.

«Οι ιδιοκτήτες μικρών πάρκων, των 500 KW, των 1000 KW, δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά, γιατί απαιτείται συνεχής παρακολούθηση για τη διαχείρισή τους. Πιστεύω ότι σταδιακά όλα τα πάρκα θα μεταφερθούν σε αυτούς που μπορούν να τα διαχειριστούν και μέσω της αποθήκευσης ενέργειας να τα καταστήσουν βιώσιμα. Η συνεννόησή μας με την AKTOR Ανανεώσιμες είναι άριστη μέχρι τώρα. Η AKTOR, o όμιλος, διαθέτει εξαιρετικά οργανωμένες δομές και αυτό, ενδεχομένως, θα επιτρέψει να επεκταθεί η συνεργασία μας μέσα από τη Sun Force One, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, που την αντιμετωπίζουμε ως στρατηγική», υπογράμμισε.

Χωρίς μπαταρίες δεν υπάρχουν ΑΠΕ

Ο όμιλος πρόκειται να μπει δυνατά στην αποθήκευση ενέργειας, σε μπαταρίες stand alone, σε  μπαταρίες πίσω από τον μετρητή, αλλά και στην υβριδική αποθήκευση. «Χωρίς αποθήκευση δεν υπάρχουν ΑΠΕ και αυτός είναι ο λόγος που πάρα πολλοί αναγκάζονται να πουλήσουν τα πάρκα τους, επειδή νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον, αβεβαιότητα που συνδέεται και με το φαινόμενο των περικοπών», εξήγησε ακόμη ο κ. Μητσιολίδης.

«Εάν κάποιος στο πάρκο του δεν έχει αποθήκευση ενέργειας, δεν αισθάνεται ασφαλής. Χωρίς την αποθήκευση ενέργειας δεν μπορεί να ωφεληθεί από την πώληση του ρεύματος, όταν υπάρχει ζήτηση, οπότε και ανεβαίνουν οι τιμές. Έχει λήξει η εποχή του… κάνω ένα πάρκο και το αφήνω να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, η διαχείριση φ/β πάρκων απαιτεί επιχειρηματική προσέγγιση και επιχειρησιακή ετοιμότητα», σημείωσε.

Και γνωστοποίησε ότι ο Όμιλος θα δηλώσει παρών στην πρόσκληση του ΥΠΕΝ για stand alone μπαταρίες, παρ’ ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν αποκλειστικά με όρους αγοράς και χωρίς κάποιας μορφής επιδότηση.

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε και στην αποθήκευση ενέργειας, ακόμη και χωρίς επιδότηση, αλλά σε βάθος χρόνου η επιδότηση θα διευκόλυνε εξαιρετικά. Εμείς θα αναλάβουμε το ρίσκο, γιατί διαχειριζόμαστε πάρκα των 850 MW, όμως σθεναρά υποστηρίζω ότι αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται από CfDs, ώστε να βοηθηθούν και οι συμβάσεις ΡΡΑ, μεταξύ παρόχων ενέργειας και μεγάλων καταναλωτών», συνέχισε ο κ. Μητσιολίδης.

«Αν δεν είσαι παραγωγός, δεν πρέπει να μπεις στην αγορά της αποθήκευσης. Εμείς θα μπούμε, παρ’ ότι εκτιμώ πως υπάρχει κίνδυνος… κανιβαλισμού της συγκεκριμένης αγοράς, έπειτα από 4-5 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της αγοράς θα είναι κερδοφόρα, αλλά ο όμιλος, έχοντας μέγεθος και εξειδίκευση, εκτιμούμε ότι θα χτίσει συνθήκες βιώσιμης δραστηριοποίησης», ξεκαθάρισε.

Η καθετοποίηση φέρνει ανάπτυξη

Το 2025 είναι η χρονιά που o όμιλος, μέσα από τις ενεργειακές του εταιρείες, θα προχωρήσει στην περαιτέρω αξιοποίηση των δραστηριοτήτων του. «Η δική μας η πολιτική είναι αυτή της καθετοποίησης. Παράγουμε πράσινη ενέργεια, έχουμε εξαγοράσει μία ΦΟΣΕ, την GEARS, θα μπούμε στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά και την πώληση, μέσω της ΗΛΕΚΤΡΟΝ, που θα απευθύνεται σε μεγάλους καταναλωτές», είπε.

Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Μέσα στο 2025 πρέπει να λειτουργήσει ο ΦΟΣΕ, να προχωρήσουν έργα με μπαταρίες, να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή των φωτοβολταϊκών θα αποθηκεύεται και δεν θα χάνεται, να λειτουργήσει η ΗΛΕΚΤΡΟΝ, ώστε να προχωρήσουμε σε ΡΡΑs, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την παραγωγή μας μέσω συμφωνιών με μεγάλους καταναλωτές ενέργειας. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, ο Όμιλος και φυσικά η Green Line Energy θα προχωρήσουν στον χώρο της ενέργειας».

ΙΛΥΔΑ
2.54%
1.82
AKTR
0.91%
5.00
ΔΕΗ
-0.68%
13.10
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.26%
3.87
ΕΛΠΕ
1.82%
7.54
ΠΕΤΡΟ
-0.47%
8.42
ΟΛΠ
3.52%
38.20
TITC
-0.98%
40.30
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
1.57%
18.74
ΕΥΑΠΣ
3.14%
3.28
ΛΟΥΛΗ
-0.65%
3.06
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.82%
1.23
NOVAL
0.00%
2.36
ΙΝΤΚΑ
2.25%
2.95
ΧΑΙΔΕ
0.00%
0.00
ΔΡΟΜΕ
1.04%
0.29
ACAG
0.85%
5.90
ΑΣΚΟ
1.48%
3.43
ΚΥΡΙΟ
-2.18%
0.81
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΝΑΚΑΣ
0.00%
3.04
BOCHGR
1.82%
5.58
ΚΕΚΡ
0.89%
1.14
ΠΛΑΘ
0.64%
3.91
ΡΕΒΟΙΛ
0.64%
1.58
ΕΛΛ
0.00%
14.35
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
3.79%
0.34
ΟΠΑΠ
0.69%
18.91
ΜΥΤΙΛ
-0.19%
41.92
ΔΟΜΙΚ
0.00%
2.28
ΦΡΛΚ
1.66%
3.98
ΜΕΡΚΟ
0.00%
0.00
ΣΑΡ
0.95%
12.78
ΟΤΟΕΛ
-0.71%
11.12
ΚΡΙ
1.63%
14.94
ΙΑΤΡ
0.00%
1.79
ΠΑΙΡ
3.85%
0.70
ΜΟΤΟ
0.77%
2.63
ΣΠΕΙΣ
-2.12%
5.54
ΚΟΡΔΕ
1.00%
0.40
ΠΡΟΦ
0.39%
5.19
ΒΟΣΥΣ
0.00%
0.00
ΕΛΙΝ
-0.50%
2.00
OPTIMA
-0.43%
14.00
ΑΚΡΙΤ
1.23%
0.82
ΤΕΝΕΡΓ
0.00%
0.00
ΚΕΠΕΝ
0.00%
0.00
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
-8.70%
0.21
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΑΤΡΑΣΤ
0.46%
8.72
ΒΙΟΚΑ
-0.95%
1.57
ΠΑΠ
0.00%
2.52
ΙΝΤΕΤ
1.79%
1.14
ΠΕΙΡ
3.45%
4.80
ΜΙΝ
1.70%
0.48
ΕΤΕ
6.43%
9.27
ΒΙΟΤ
-5.64%
0.18
ΑΛΜΥ
-1.19%
5.00
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0.63%
1.59
ΜΕΝΤΙ
2.48%
2.07
ΜΟΗ
-0.29%
20.40
ΟΛΘ
0.69%
29.00
ΣΕΝΤΡ
0.00%
0.33
ΕΕΕ
2.01%
42.60
ΚΟΥΕΣ
1.65%
6.16
ΕΥΔΑΠ
1.58%
5.79
ΜΙΓ
0.00%
2.30
ΦΛΕΞΟ
0.00%
0.00
ΦΡΙΓΟ
-3.85%
0.25
ΔΑΙΟΣ
0.00%
4.00
ΦΑΙΣ
-0.21%
3.73
ΛΑΝΑΚ
5.88%
0.90
CENER
2.54%
8.47
ΝΑΥΠ
0.27%
0.74
ΙΝΤΕΚ
2.50%
6.15
ΜΑΘΙΟ
18.75%
0.76
ΚΑΡΕΛ
-0.65%
308.00
ΑΤΤ
1.22%
0.75
ΑΤΤΙΚΑ
0.47%
2.15
ΕΣΥΜΒ
0.57%
1.07
ΕΥΡΩΒ
2.58%
2.39
ΚΤΗΛΑ
1.04%
1.94
ΕΛΣΤΡ
0.94%
2.15
ΑΔΜΗΕ
0.90%
2.81
DIMAND
0.00%
8.32
ΒΙΟΣΚ
-0.35%
1.44
ΑΒΑΞ
0.20%
2.00
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0.14%
1.40
ΠΛΑΚΡ
0.00%
0.00
ΛΑΒΙ
2.65%
0.77
EVR
4.52%
1.62
ΓΕΒΚΑ
1.56%
1.30
ΑΛΦΑ
2.22%
2.16
ΟΤΕ
2.53%
15.79
ΜΕΒΑ
2.99%
4.14
ΑΣΤΑΚ
5.10%
6.60
ΞΥΛΠ
0.00%
0.00
ΙΝΛΟΤ
0.19%
1.05
CNLCAP
0.00%
0.00
ΑΤΕΚ
7.34%
1.17
ΛΑΜΨΑ
0.54%
37.20
ΕΚΤΕΡ
1.03%
1.77
ΔΑΑ
2.18%
9.37
ΑΝΔΡΟ
0.30%
6.62
ΞΥΛΚ
2.92%
0.25
ΠΡΟΝΤΕΑ
-3.42%
5.65
ΜΠΕΛΑ
2.94%
25.94
ΚΟΥΑΛ
0.00%
1.10
ΕΛΒΕ
5.85%
5.25
ΤΖΚΑ
2.73%
1.32
ΕΛΧΑ
2.61%
1.96
ΑΡΑΙΓ
0.17%
11.60
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
1.27%
4.00
ΜΟΥΖΚ
-2.08%
0.47
ΙΝΛΙΦ
-0.21%
4.70
ΟΛΥΜΠ
0.00%
2.25
ΑΒΕ
0.00%
0.43
ΛΟΓΟΣ
0.00%
0.00
ΠΕΡΦ
4.24%
5.41
ΤΡΑΣΤΟΡ
0.85%
1.18
ΕΛΤΟΝ
0.92%
1.65
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
0.79%
6.37
AEM
-0.14%
4.19
ΒΙΟ
5.07%
5.39
ΜΠΤΚ
-9.81%
0.48
ΕΧΑΕ
-0.19%
5.23
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.77
ΣΙΔΜΑ
10.42%
1.33
ΣΠΙ
1.53%
0.53
ΕΒΡΟΦ
5.06%
1.87
ΜΠΡΙΚ
0.78%
2.59