THEPOWERGAME
Στις 5 Ιουλίου υποβάλλονται οι προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία που προκηρύχθηκε χθες.
Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 11,83 εκατ. ευρώ, αφορά τα δίκτυα διανομής σε Καστοριά, Μανιάκους και Άργος Ορεστικό, συνολικού μήκους 117 χιλιομέτρων. Με ξεχωριστό διαγωνισμό, που θα προκηρυχθεί σύντομα, προωθείται και η κατασκευή δικτύων στην πόλη των Γρεβενών, με χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Τα δίκτυα στις τρεις πρώτες πόλεις θα τροφοδοτούνται μέσω του αγωγού ΤΑΡ ενώ από τον ίδιο αγωγό θα τροφοδοτείται και ο σταθμός συμπίεσης του CNG για τα Γρεβενά.
Η ΔΕΔΑ, όπως έχει υποστηρίξει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας, συνεχίζει το πρόγραμμα για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία και με άλλες πόλεις. Ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο διαγωνισμός για τα δίκτυα στην Φλώρινα, προϋπολογισμού 20,2 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί άμεσα. Προωθούνται, επίσης, δίκτυα για την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο με κύριο στόχο τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσάκας είχε δηλώσει, στο συνέδριο Regional Growth Conference πως η ΔΕΔΑ περιμένει την έγκριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ώστε να ξεκινήσουν και οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ που αφορούν την ανάπτυξη δικτύων 208 χιλιομέτρων.
Τι προβλέπει το σχέδιο της ΔΕΔΑ
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει πως οι τρεις πόλεις θα τροφοδοτηθούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και ειδικών οχημάτων μεταφοράς. Συνολικά θα κατασκευαστούν 208 χιλιόμετρα δικτύων, ενώ έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη δημοτική αρχή της Πάτρας για το σημείο που θα κατασκευαστούν οι σταθμοί αποσυμπίεσης του LNG προκειμένου στη συνέχεια να τροφοδοτούνται τα δίκτυα.
Με LNG προγραμματίζεται να προχωρήσει, επίσης σε πρώτη φάση, η είσοδος του φυσικού αερίου στην Ηπειρο και συγκεκριμένα σε Ιωάννινα, Αρτα και Πρέβεζα. Η λύση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) προωθείται για κάποιες άλλες πόλεις όπως το Καρπενήσι και η Άμφισσα, αλλά και η Βέροια και τα Γιαννιτσά.
Το εγκεκριμένο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025 το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών σε 34 πόλεις της χώρας. Στο αισιόδοξο σενάριο, που στηρίζεται και στο ενδιαφέρον που δείχνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις των πόλεων όπου ήδη προχωρά η επέκταση των δικτύων, οι συνδέσεις μπορούν να κινηθούν μεταξύ 80.000 – 100.000 με απώτερο στόχο να φτάσουν τις 170.000 μέχρι το 2036.