Η Ουκρανία αναμένεται να εισάγει αυξημένες σε ιστορικά επίπεδα ποσότητες φυσικού αερίου από την Ευρώπη, καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές και η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων του ορυκτού καυσίμου έχουν ανεβάσει τη ζήτηση.
«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί έως και 5 δισ. κυβικά μέτρα για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2025 έως τον Απρίλιο του 2026», δήλωσε ο Ντμίτρι Σακάρουκ, Διευθύνων Σύμβουλος της D.Trading, του εμπορικού βραχίονα της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας.
Αυτό συγκρίνεται με μέγιστο όριο 1 δισ. κυβικά μέτρα στις προηγούμενες περιόδους, ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Financial Times Commodities Global Summit στη Λωζάνη, Ελβετία.
Οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πιέσει τους πολίτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ζημιές θεωρείται ευρέως ότι είναι χειρότερες από ό,τι αναφέρεται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές πόση προμήθεια θα χρειαστεί για τον επόμενο χειμώνα.
Η χώρα θα αναζητήσει φυσικό αέριο σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά είναι ολοένα και πιο σφιχτή, με τις τιμές στην Ευρώπη να είναι υψηλές ενόψει της περιόδου αποθεμάτων. Τα σχόλια του Σακάρουκ έρχονται καθώς οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα και να καταρτίσουν μηχανισμούς για την εφαρμογή της απαγόρευσης επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές, σχολιάζει το Bloomberg.
Η Ουκρανία έχει ήδη καταναλώσει τα αποθέματα ή τους όγκους φυσικού αέριου που αποθηκεύονται σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ως εφεδρικό, ανέφερε ο Σακάρουκ . Κάποια ποσότητα πρέπει να διατηρείται σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να διατηρείται η πίεση και να εξασφαλίζεται η ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία της αποθήκευσης.
«Αυτά τα αποθέματα πρέπει να αναδομηθούν. Γι’ αυτό και οι όγκοι εδώ είναι επίσης αρκετά σημαντικοί», είπε ο Σακάρουκ. Στο παρελθόν, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονταν κυρίως σε σημεία συλλογής όπου το καύσιμο καθαρίζεται και στη συνέχεια διοχετεύεται ξανά στο σύστημα μεταφοράς και όχι σε γεωτρήσεις όπου παράγεται το αέριο, δήλωσε.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις έχουν μειώσει την παραγωγή αερίου από τον κύριο κρατικό παραγωγό Naftogaz Group κατά το ένα τρίτο, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος τον περασμένο μήνα. Αυτό έχει αναγκάσει τη χώρα να αγοράσει ακριβό αέριο αντικατάστασης από την ΕΕ.
Ακόμα κι αν οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές σταματήσουν, θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει η εγχώρια παραγωγή της Ουκρανίας στο φυσιολογικό, ανέφερε ο Σακάρουκ. «Επιπλέον, δεν αποκλείουμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε νέες επιθέσεις που μπορεί να έρθουν».