THEPOWERGAME
Νέα παράταση για τις 28 Ιουνίου έδωσε ο διαδημοτικός σύνδεσμος της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στον διαγωνισμό, συνολικού ύψους κοντά στα 95 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης, για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) του Γραμματικού που προωθείται ως δημόσιο έργο. Ο διαγωνισμός έχει εμπλακεί σε βροχή προσφυγών και αποφάσεων της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με αποτέλεσμα να πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω.
Στα τέλη Απριλίου η ΑΕΠΠ με δύο αποφάσεις ακύρωσε τη διακήρυξη του διαγωνισμού. Ακολούθησε αίτηση αναστολής και ακύρωσης από τον ΕΔΣΝΑ που ζήτησε να συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία. Στα τέλη Μαϊου, το Δ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή προσωρινή διαταγή του ΕΔΣΝΑ για συνέχιση του διαγωνισμού με παροχή διευκρινήσεων σε υποψηφίους. Όμως δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των αιτήσεων αναστολής και ακύρωσης που συζητήθηκαν την Δευτέρα.
Γι’ αυτό τον λόγο, ο σύνδεσμος προχώρησε σε αναγκαστική παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών από τις 14 Ιουνίου για τις 28 Ιουνίου καθώς μέχρι τότε θα γνωρίζουμε αν θα συνεχιστεί η διαδικασία ή θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη μονάδα του Γραμματικού.
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη μονάδα θα κατασκευαστεί στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής, στην περιοχή του Γραμματικού ως δημόσιο έργο. Άλλες δύο, μεγαλύτερες, μονάδες σε Φυλή και Σχιστό θα υλοποιηθούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τους σχετικούς διαγωνισμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη αφού προκηρύχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.
Στο Γραμματικό προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Στον ίδιο διαγωνισμό εντάσσεται και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων δυναμικότητας 20.000τόνων ετησίως. Στόχος είναι η αξιοποίηση των δύο μονάδων για την ανάκτηση υλικών, την εκτροπή των βιοαποδομούμενων αποβλήτων από την ταφή σε χωματερή και η αξιοποίηση των απορριμμάτων για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων προς ελαχιστοποίηση του υπολείμματος.
Το κόστος της μονάδας επεξεργασίας θα φτάσει τα 51 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση δυναμικότητας, ενώ στα 25 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υπολογίζεται το κόστος για τη μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Κοντά στα 11 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κόστος για την εξαετή λειτουργία των μονάδων από τον ανάδοχο.