THEPOWERGAME
![ΡΕΥΜΑ ΑΠΕ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/06/ape.jpg)
«Η παγκόσμια κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% έως το 2027, λόγω της ευρύτερης ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας και των μεταφορών, καθώς και της αυξημένης ζήτησης από ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων και μονάδες κλιματισμού», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε νέα έκθεσή του.
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξάνεται περισσότερο από τη συνολική κατανάλωση της Ιαπωνίας κάθε χρόνο έως το 2027, αλλά η επέκταση των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της τάσης, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεσή του την Παρασκευή.
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 85% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, με την Κίνα να προβλέπεται ότι θα καλύψει περισσότερο από το ήμισυ των κερδών με ρυθμό αύξησης 6% σε ετήσια βάση έως το 2027, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ, σύμφωνα με το Reuters.
🚨 The world is in a phase of unprecedented electricity demand growth 🚨
By 2027, it’s set to add the equivalent of the entire current demand of the EU & Japan combined – driven by rising needs for industry, cooling, EVs & AI data centres
New from @IEA: https://t.co/VIOktgyto9 pic.twitter.com/pBcBfNmBqI
— Fatih Birol (@fbirol) February 14, 2025
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα έχει αυξηθεί ταχύτερα από την οικονομία της από το 2020, ωθούμενη από έναν βιομηχανικό τομέα που είναι διψασμένος για ενέργεια και την ταχεία επέκταση της κατασκευής φωτοβολταϊκών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων και συναφών υλικών έντασης ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.
Ο κλιματισμός, τα data centers και τα δίκτυα 5G θεωρούνται πρόσθετοι παράγοντες.
Η Ινδία αναμένεται επίσης να συμβάλει σημαντικά, αντιπροσωπεύοντας το 10% της παγκόσμιας αύξησης, με ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και ταχεία αύξηση του κλιματισμού.
Ορισμένες προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, θεωρείται ότι αντιστρέφουν τη μέχρι πρότινος στάσιμη ζήτηση, καθώς ο εξηλεκτρισμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για τομείς όπως οι μεταφορές, η θέρμανση και τα κέντρα δεδομένων, ανέφερε ο ΙΕΑ.
Οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από την πρόβλεψη του ΙΕΑ του Ιουλίου λόγω των ασθενέστερων μακροοικονομικών προοπτικών, μειούμενες κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 1,6% της ανάπτυξης που αναμένεται το 2025.
🗣 “A data centre can be built in less than 1 year, but the transmission line for electricity needs about 5 years to build.”
At the #AIActionSummit, IEA’s @fbirol underscored the need to expand power grids to meet rising energy needs from data centres ➡️ https://t.co/4UAA6cUHF9 pic.twitter.com/yB2ViJFl7k
— International Energy Agency (@IEA) February 12, 2025
Το μπλοκ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο της ζήτησης του 2021 μέχρι τουλάχιστον το 2027, παρά την αύξηση το 2024 μετά από δύο χρόνια μειωμένης ζήτησης, αναφέρει η έκθεση.
Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, αναμένεται να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις τάσεις αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς συνεχίζουν να εκτοπίζουν το μερίδιο του άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.
Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χαμηλών εκπομπών το 2027 μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους αναμένεται να επισκιάσουν την παραγωγή με καύση άνθρακα το 2025, καθώς το μερίδιο της ρυπογόνου πηγής θα πέσει κάτω από το 33% για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Γιατί οι Ισλαμιστές στον Αραβικό Κόσμο μιλούν τη Γλώσσα των Ελεύθερων Αγορών
Αγίου Βαλεντίνου: Η σοκολάτα φέτος θα σε κάνει να πληρώσεις τον έρωτα ακριβά
Αντλησιοταμίευση: Πώς προχωρά ο σχεδιασμός των ΔΕΗ & ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή