THEPOWERGAME
![Ο Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, ο διευθύνων σύμβουλος της Adnoc © EPA/BENJAMIN WESTHOFF](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2023/11/sultan-al-jaber-1-910x521.jpg)
Δύο από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Ινδίας πρόκειται να υπογράψουν αυτή την εβδομάδα συμφωνίες για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc). Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ινδίας να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες προμήθειες ενέργειας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του κόσμου.
Η Indian Oil Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της χώρας, θα αγοράζει έως 1,2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από την Adnoc, σε μια συμφωνία αξίας άνω των 7 δισ. δολαρίων για διάστημα 14 ετών, αρχής γενομένης από το 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η Bharat Petroleum Corp. προγραμματίζει να λάβει 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG από την Adnoc για πέντε χρόνια, με έναρξη τον Απρίλιο του 2024, ενώ διατηρεί την επιλογή να παρατείνει τη συμφωνία για ακόμη πέντε έτη.
Οι συμφωνίες αυτές ενισχύουν τη στρατηγική της Ινδίας να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα, με στόχο να το υπερδιπλασιάσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, η ανάπτυξη του τομέα παραμένει αντιμέτωπη με προκλήσεις υποδομών που περιορίζουν την επέκτασή του. Για την Adnoc, η συμφωνία αποτελεί άλλο ένα βήμα προς τη δέσμευση μακροπρόθεσμων πελατών για τις εξαγωγές LNG, μετά από αντίστοιχες συμφωνίες με εταιρείες στη Γερμανία και τη Μαλαισία.
Η Adnoc ανταγωνίζεται το Κατάρ για την εξασφάλιση αγοραστών LNG, προσφέροντας πιο ελκυστικές τιμές και ευέλικτους όρους, σύμφωνα με εμπόρους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Οι Ινδοί αγοραστές, όπως και άλλες χώρες, εξετάζουν παράλληλα και προμήθειες από τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας LNG στο Άμπου Ντάμπι αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου, με στόχο την επέκταση από 5,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 15,4 εκατομμύρια τόνους, με την πρώτη αποστολή από το νέο έργο στη Ruwais να προγραμματίζεται για το 2028. Το Κατάρ, από την πλευρά του, υλοποιεί ακόμα μεγαλύτερο σχέδιο, αυξάνοντας τη χωρητικότητά του από 77 εκατομμύρια τόνους σε 142 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.
Επιπλέον, η Bharat Petroleum αναμένεται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα προαιρετική συμφωνία με την Petrobras της Βραζιλίας για την εισαγωγή 6 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης
Οι γυναίκες CEOs που σπάνε τη “γυάλινη οροφή” στη μόδα
Μπερλινάλε: Με Κάλλας και Κεκάτο το 75ο Φεστιβάλ Βερολίνου
Πώς βλέπουν οι τράπεζες το νέο τοπίο στην αγορά των ΑΠΕ