THEPOWERGAME
![Εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας © Pixabay](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2022/01/power-station-gabd8803a1_1920-e1641212466726-910x521.jpg)
Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη χρήση φυσικού αερίου ως μέσου πληρωμής για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου στην Τουρκία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα και στις δύο χώρες. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση στις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων, οι οποίες παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία πρότεινε στην Τουρκία να αναλάβει μέρος του κόστους κατασκευής του έργου ύψους 20 δισ. δολαρίων από τη Rosatom, την κρατική εταιρεία ανάπτυξης του σταθμού. Σε αντάλλαγμα, η Rosatom θα κατέβαλε το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια στη Gazprom, η οποία θα το αφαιρούσε από τον μηνιαίο λογαριασμό της Άγκυρας για εισαγωγές φυσικού αερίου.
Η προτεινόμενη ανταλλαγή θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις συμβατικές διεθνείς τραπεζικές μεταφορές από τη Ρωσία στην Τουρκία, οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει το έργο μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και ούτε η Rosatom, ούτε η Gazprom, ούτε το ίδιο το έργο του Άκουγιου υπόκεινται σε κυρώσεις, οι πληρωμές προς και από τη Ρωσία αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες καθυστερήσεις. Οι ξένες τράπεζες αποφεύγουν τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών λόγω του φόβου για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον τον Ιούνιο ότι θα αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών που συνεργάζονται με τη ρωσική πολεμική οικονομία.
Αυτή η κίνηση είναι ένα ακόμη παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα δείχνει πώς αυτές οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει ένα εμβληματικό ενεργειακό έργο στην Τουρκία – μια χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερο ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Οι πληρωμές της Τουρκίας στη Ρωσία για φυσικό αέριο κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 300 και 800 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την κατανάλωση, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.
Η Rosatom και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Gazprom δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg , οι ΗΠΑ πάγωσαν 2 δισ. δολάρια ρωσικών πληρωμών προς την Τουρκία για το Άκουγιου το 2024, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για την παράκαμψη κυρώσεων στη ρωσική κεντρική τράπεζα.
Εκπρόσωπος της Rosatom δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία αναμένει την επίλυση του ζητήματος των «αδίκως παρακρατηθέντων κεφαλαίων λόγω παρεμβάσεων τρίτων».
Το Άκουγιου, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, έχει ήδη καθυστερήσει πολλές φορές. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η έναρξη λειτουργίας του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 4.800MW ενδέχεται να μετατεθεί από το 2025 στο 2026.
Η Rosatom είχε ήδη αναγκαστεί να στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές από την Κίνα για το έργο, καθώς η αρχική συμφωνία με τη Siemens Energy της Γερμανίας ακυρώθηκε λόγω των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές.
Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, καλύπτοντας το 42% των εισαγωγών της το 2023, σύμφωνα με την τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η Τουρκία έλαβε εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις στα τέλη του 2023, προκειμένου να συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η χρηματοοικονομική μονάδα της Gazprom είχε υποστεί κυρώσεις.
Όταν ολοκληρωθεί, το Άκουγιου αναμένεται να καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας. Η Άγκυρα σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα μεγάλων πυρηνικών σταθμών, καθώς και μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, με στόχο την παραγωγή συνολικά 20.000MW πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Για τα έργα αυτά έχει ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Διαβάστε επίσης
Scam Inc: Μια τεράστια, σύνθετη και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια επιχείρηση
Super Bowl 2025: Το διαμαντένιο ρολόι των $740.000, που φόρεσε ο Τομ Μπρέιντι
Πώς βλέπουν οι τράπεζες το νέο τοπίο στην αγορά των ΑΠΕ