THEPOWERGAME
Οριακά η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατάφερε τον Φεβρουάριο να πιάσει τον στόχο της για τα αποθέματα φυσικού αερίου, με ορισμένες χώρες να μην φτάνουν τα καθορισμένα επίπεδα, αναφέρει το Bloomberg. Παρά την επίτευξη του στόχου οι ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα παραμένουν, καθώς η αγορά ενέργειας βρίσκεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Η Γαλλία ήταν από τις χώρες που δεν έπιασαν τον στόχο, αφού την 1η Φεβρουαρίου τα αποθέματα φυσικού αερίου της ήταν γεμάτα κατά 35,5%, αντί του 41% που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν θεωρεί πως οι χώρες που υπολείπονται έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τους κανόνες.
Σε γενικές γραμμές, οι αποθήκες αερίου της ΕΕ βρίσκονταν στο 53% της χωρητικότητάς τους στις αρχές Φεβρουαρίου – το χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή από το 2022—ενώ ο στόχος ήταν 50%. Οι αγορές ενέργειας παρακολουθούν προσεκτικά τα επίπεδα των αποθεμάτων, καθώς υπάρχει φόβος ότι η αγορά θα περιοριστεί το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να αναπληρώνει τα αποθέματά της. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς οι τιμές των καλοκαιρινών συμβολαίων φυσικού αερίου είναι υψηλότερες από εκείνες του χειμώνα, γεγονός που κάνει την αποθήκευση οικονομικά ασύμφορη.
Οι τιμές των βραχυπρόθεσμων και των καλοκαιρινών συμβολαίων έχουν σημειώσει έντονη άνοδο το τελευταίο διάστημα. Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια αναφοράς κινήθηκαν προς νέο υψηλό 15 μηνών, καθώς οι ενεργειακές αγορές παραμένουν ασταθείς. Η διαφορά τιμής μεταξύ των καλοκαιρινών και χειμερινών συμβολαίων—που δυσχεραίνει τη διαδικασία αποθήκευσης—αυξήθηκε περαιτέρω, ιδιαίτερα μετά τις προτάσεις της Γερμανίας για επιδοτήσεις που θα ενθαρρύνουν την αποθήκευση αερίου κατά τη θερινή περίοδο.
Μετά την ενεργειακή κρίση του 2022 η ΕΕ θέσπισε αυστηρούς στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου
Η ΕΕ θέσπισε αυστηρούς στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά την ενεργειακή κρίση του 2022, ώστε να περιορίσει τους κινδύνους από ελλείψεις ή απότομες αυξήσεις της ζήτησης τον χειμώνα. Παρότι καμία χώρα δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα για τη μη επίτευξη των στόχων της, αν μια χώρα παρουσιάσει σημαντική και παρατεταμένη απόκλιση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει διορθωτικά μέτρα. Το γαλλικό υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας καθησυχάζει, πάντως, δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας για αυτόν τον χειμώνα δεν διατρέχει κίνδυνο».
Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν χαμηλότερους εθνικούς στόχους αποθήκευσης, λόγω εξαιρέσεων που αφορούν τη ζήτηση φυσικού αερίου στο εσωτερικό τους ή τις εξαγωγές προς γειτονικές χώρες. Ωστόσο, δεν δημοσιοποιούν όλα τα κράτη τα αναλυτικά δεδομένα τους. Για παράδειγμα, η Ολλανδία είχε θέσει για την 1η Φεβρουαρίου κατώφλι αποθεμάτων στο 39%, χαμηλότερο από τον στόχο 47% που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πραγματικότητα, τα αποθέματά της ήταν στο 37,1%. Άλλες χώρες που έχουν εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Αυστρία. Στην περίπτωση της Αυστρίας, ο εθνικός στόχος ήταν μόλις 24,9%, ενώ ο στόχος της Κομισιόν ήταν 64%, σύμφωνα με τον εθνικό ρυθμιστή ενέργειας.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε κατά 0,1%, στα 53,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις συναλλαγές της Δευτέρας στο Άμστερνταμ. Νωρίτερα, όμως, η τιμή είχε αυξηθεί έως και 3%, επηρεασμένη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Η μεταβλητότητα αυτή σχετίζεται εν μέρει με την παγκόσμια πολιτική, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τις απειλές του για νέους δασμούς στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, γεγονός που είχε αντίκτυπο και στις αγορές ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
Σαντορίνη: Πώς αντιδρούν ταξιδιωτικοί πράκτορες και τουρίστες στους σεισμούς
Attica Group: Μακροπρόθεσμος στόχος για έσοδα 925 εκατ. ευρώ
Πώς είδε η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας