THEPOWERGAME
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολείπονται της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομών αιολικής ενέργειας, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω και σε σχέση με την Κίνα, εκτιμά η ομάδα προβληματισμού Ember μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για μορατόριουμ στην κατασκευή αιολικών πάρκων.
«Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την παγκόσμια τάση στην αιολική ενέργεια» σχολίασε ο Ντέιβ Τζόουνς, διευθυντής μελετών στην Ember που ασχολείται με ενεργειακά θέματα. «Οι μεγάλες οικονομίες υιοθετούν την αιολική ενέργεια ως πηγή καθαρού και φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος» υπενθύμισε, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην «καθαρή βιομηχανική επανάσταση».
Το 2023 το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ προερχόταν από την αιολική ενέργεια, ποσοστό ελάχιστα μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Από την αιολική ενέργεια παρήχθη το 2023 το 7,8% της παγκόσμιας ενέργειας, ποσοστό τριπλάσιο σε σύγκριση με το 2015. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μπαίνουν στον πάγο νέα σχέδια κατασκευής αιολικών πάρκων.
Αιολική ενέργεια: 32 χώρες του κόσμου ξεπέρασαν τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την Ember, το 2024 η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ, με κάποιες από τις χώρες να καταγράφουν πολύ υψηλά ποσοστά, όπως η Δανία (58%), η Ιρλανδία (36%), η Πορτογαλία (31%), ακόμη και η Γερμανία (28%).
Στη Βρετανία, που κάνει τεράστιες επενδύσεις στον τομέα, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 29% των αναγκών της χώρας το 2023.
Το 2023, 32 χώρες σε όλον τον κόσμο τα πήγαν πολύ καλύτερα από τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν η Ουρουγουάη (36%), η Κένυα (16%) και η Βραζιλία (13%). Η Κίνα βρίσκεται λίγο πίσω από τις ΗΠΑ, με ποσοστό 9%, αλλά επιταχύνει τη στροφή της στην αιολική ενέργεια και αναμένεται να τις ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια.
Η Ember σημείωσε ότι ακόμη και χώρες που διαθέτουν τεράστια αποθέματα ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως- και η Ινδονησία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα- σκοπεύουν να «επιβιβαστούν στο τρένο» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει μέχρι το 2030 να παράγει τη μισή ενέργεια που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές, ενώ η Ινδονησία έχει δεσμευτεί να σταματήσει σταδιακά την παραγωγή άνθρακα μέχρι το 2040, για να την αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
Οι δύο αποφάσεις που κρίνουν επαναφορά δώρων στο Δημόσιο και αναδρομικά
Eurobank: Πόσο μπορούν οι δασμοί Τραμπ να επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές
Γιατί δεν επηρεάζουν τη Cenergy Holdings οι εξελίξεις στις ΗΠΑ