THEPOWERGAME
Στις θετικές επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ανάγκη πιο αποφασιστικών ευρωπαϊκών δράσεων εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην COP29, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που γίνεται στο Μπακού.
«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%».
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μία ακόμα καταστροφή στον πλανήτη μας και αυτό βεβαίως δίνει στις συζητήσεις μας ένα νέο αίσθημα του επείγοντος. Εν τω μεταξύ μονώνουμε, τα σπίτια μας και παρέχουμε τεχνολογία, αν θέλετε, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να εδραιώσει αυτήν την τεχνολογία. Αυτή είναι η πρόκληση την οποία βλέπω μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ».
Συνέχισε λέγοντας ότι «και αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Κατ’ αρχάς η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή, αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιον τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».
Ακόμη, είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε, περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε, αν θέλετε, πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική του φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει».
Διαβάστε επίσης
Αντιδρούν οι επενδυτές για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυκόνου
Πέντε ποτά διασήμων που αξίζουν κάθε ευρώ σας
ΔΕΗ: Αποκαλυπτήρια για το νέο στρατηγικό πλάνο 2025-2027