THEPOWERGAME
Για την ενίσχυση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την παροχή οικονομικότερης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη νέων ηλεκτρικών δικτύων, σύμφωνα με όσα τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του στο 6ο Renewable & Storage Forum. Αναφερόμενος, δε, στην ανάγκη διαχείρισης της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ, που πλέον φτάνει το 60% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, υπογράμμισε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των δικτύων.
Ο Μάνος Μανουσάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός «παράλληλου συστήματος μεταφοράς» για να υποστηριχθεί η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, επισήμανε ότι η δημιουργία αυτών των υποδομών είναι μια απαιτητική και μακροχρόνια διαδικασία, με τις εκκρεμότητες στις αδειοδοτήσεις να επιβαρύνουν σημαντικά το χρονοδιάγραμμα. «Ο χρόνος για την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων είναι σχεδόν ισάξιος με τον χρόνο κατασκευής του έργου», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για να υλοποιούνται οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα που είναι απαραίτητα για τη σύνδεση των ΑΠΕ με λογικό κόστος και την υποστήριξη της κοινωνικής αποδοχής, ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε ως βασικό παράγοντα τον σχεδιασμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας βάσει των δυνατοτήτων του ηλεκτρικού συστήματος. Αυτό, σημείωσε, θα βοηθήσει στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων με μικρότερη δυσκολία και σε συντομότερο χρόνο.
Αναφορικά με τις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, εξήγησε ότι η ενσωμάτωση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει τα προβλήματα περιορισμών λόγω χαμηλής ζήτησης. Παρά ταύτα, διευκρίνισε ότι οι μονάδες αποθήκευσης, αν λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς, δεν θα μειώσουν τις απορρίψεις λόγω συμφορήσεων.
Ειδικά για το ζήτημα των συμφορήσεων, σημείωσε πως αυτό δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, παραθέτοντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου νέες μονάδες ΑΠΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις για τη σύνδεση στο δίκτυο λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμα και με άπειρο δίκτυο, οι περιορισμοί από τη ζήτηση θα καθιστούν αναγκαίες κάποιες περικοπές, στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές κατά τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
«Η ενεργειακή μετάβαση συνοδεύεται από κινδύνους, αλλά είναι αναγκαία λόγω της κλιματικής κρίσης και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στη διαχείριση αυτής της αλλαγής με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και ρίσκα», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά είναι πλέον ανταγωνιστική και ανοιχτή στην ενημέρωση των επενδυτών, με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης να παρέχει σαφή εικόνα για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση του συστήματος και τις προβλέψεις ζήτησης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Τέλος, αναφορικά με τη νομική θωράκιση του ΑΔΜΗΕ έναντι αιτημάτων αποζημίωσης από παραγωγούς που πλήττονται από περικοπές, ανέφερε ότι η προστασία αυτή ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πολιτική και την ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα, διευκρινίζοντας πως ο Διαχειριστής δεν μπορεί να επιβαρύνεται με την καταβολή αποζημιώσεων, που αφορούν στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος.