THEPOWERGAME
Την ημέρα του εορτασμού του «Όχι», η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» στο έργο στήριξης της υπόγειας αποθήκης CO2 στον Πρίνο, που τρέχει η Energean (μέσω της θυγατρικής της, EnEarth), με 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. To ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί το project, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση του, που προβλέπει τη δέσμευση 1 εκατ. τόνων CO2 από βιομηχανίες (emitters).
Τι σημαίνει το «νεύμα» της Κομισιόν για το έργο της Energean
Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο energygame.gr, πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα ωρίμανσης του έργου, «το οποίο όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του». Την ίδια στιγμή, τη σημασία του «νεύματος» των Βρυξελλών, όχι μόνο για το έργο, αλλά και ευρύτερα για την ανάπτυξη του κλάδου δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS) στην Ελλάδα, αναδεικνύει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο LinkedIn η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ανατρέχοντας στην προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στα προς χρηματοδότηση projects από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, που ξεκίνησε το 2021, «στηρίζουμε τη δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος μέσω χρηματοδότησης και από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ (σ.σ. αναφερόμενη στα projects δέσμευσης άνθρακα των τσιμεντοβιομηχανιών ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής και της Motor Oil, που έχουν εξασφαλίσει πόρους από το εν λόγω εργαλείο), δημιουργούμε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε ορίσει μια εποπτεύουσα Αρχή, την ΕΔΕΥΕΠ, για να κάνουμε πραγματικότητα την αγορά του CCS». Όπως τονίζει η κ. Σδούκου: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε με τις φιλοδοξίες μας στο CCS», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σημαδιακή στιγμή στην πορεία απανθρακοποίησης της Ελλάδας».
Τα επόμενα ορόσημα
Το επόμενο ορόσημο για την ωρίμανση του project του Πρίνου είναι η θέση σε δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το project, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η EnEarth έχει καταθέσει στο ΥΠΕΝ τη μελέτη και έχει δώσει τα πρόσθετα στοιχεία που ζήτησε το υπουργείο, προσβλέποντας στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου μέσα στους πρώτους μήνες του 2025. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το έργο, πραγματοποιήθηκε προ ημερών ενημερωτική συνάντηση στην Καβάλα, παρουσία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιβαλλοντικές παράμετροι.
Τελώντας εν αναμονή δύο σημαντικών «παραδοτέων» από την πλευρά της Πολιτείας, που είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για το CCS (που καταρτίζει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ και αναμένεται έως το τέλος του έτους, πιθανώς εντός του Νοεμβρίου) και η χορήγηση στην EnEarth της Άδειας Αποθήκευσης του «Prinos CO2 Storage» διά χειρός ΕΔΕΥΕΠ (που περνά μέσα από την εξέταση σειράς μελετών), η Energean δρομολογεί και κινήσεις με το βλέμμα στη δεύτερη φάση, ανάπτυξης του έργου, που προβλέπει την αποθήκευση 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 1 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτήν και με δεδομένο ότι το project βρίσκεται στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI), η EnEarth έχει υποβάλει στο Connecting Europe Facility αίτημα χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση του έργου.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Προϋπολογισμός 2025: Έρχονται placements σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και Helleniq Energy
Prada Hellas: Ο ρόλος Αμερικανών, Αράβων και η boutique στη Μύκονο
“Ψήνεται” ενεργειακό deal: Η Ardian σε συζητήσεις για την εξαγορά της Akuo