THEPOWERGAME
Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον δήλωσε την Τρίτη (15/10) στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας προς την κεντρική Ευρώπη, όταν η σύμβαση διαμετακόμισης λήξει τον Δεκέμβριο.
«Επαναβεβαίωσα με τους υπουργούς ότι είμαστε προετοιμασμένοι για τη λήξη της σύμβασης μεταξύ της Ρωσίας και της (ουκρανικής) Naftogaz. Υπάρχουν επιλογές για την αντικατάσταση των 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου που εξακολουθούν να ρέουν» δήλωσε η Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η ΕΕ μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο… Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για μια αναγκαιότητα αλλά για μια πολιτική επιλογή και μάλιστα επικίνδυνη».
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα Τρίτη 15/10 το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο εξέτασε την ακραία απόκλιση των τιμών της αγοράς χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Δυτικής/Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, συμμετείχε μαζί με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον επικεφαλής σύμβουλο ενέργειας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, Νίκο Τσάφο, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/10) στο Λουξεμβούργο.
Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε σε δύο θεματικές: στη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ υπό το πρίσμα της σχετικής Έκθεσης Ντράγκι και στην ακραία απόκλιση των τιμών της αγοράς χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Δυτικής/Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας διεξήχθη μία εκτεταμένη συζήτηση για το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο έθεσαν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με κοινή επιστολή των Υπουργών Ενέργειας προς την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη αν και αναγνωρίστηκε ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια αρκετών ετών για να ολοκληρωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από πλευράς της, ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και του συντονισμού άλλων διαδικασιών (π.χ. εργασίες τακτικής συντήρησης των υποδομών), ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ενθαρρύνουν αυξήσεις τιμών σε περιόδους υπερβάλλουσας ζήτησης.
Εκφράστηκε η βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργαστεί μαζί με τα τρία κράτη – μέλη που έθεσαν το ζήτημα για να βρεθούν τρόποι άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση που επαναληφθούν τέτοια ακραία γεγονότα.
Η Ελλάδα μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη θα συνεχίσει, στη βάση αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επιμένει σε σχετικές πρωτοβουλίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης
Οι αυξήσεις του 2025 σε μισθούς και συντάξεις
Πετρέλαιο: Η στροφή 180 μοιρών του Ισραήλ έφερε βουτιά 5%
Green Tank: Τι διδάσκει στην Ελλάδα το “μοντέλο Πορτογαλίας”