THEPOWERGAME
Την αλλαγή κανόνων σε σχέση με το πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταφέρεται από το ένα τμήμα της Ευρώπης σε άλλο ζήτησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των ΥΠΕΝ της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η μίνι περιφερειακή κρίση του Ιουλίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 10% σε ετήσια βάση οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει αύξηση κόστους. Αυτό συνιστά «αποτυχία της αγοράς» και δεν είναι ανεκτό, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης στους ομολόγους του και στην (απερχόμενη) Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ένας μήνας «ανωμαλίας» όπως είπε επηρέασε τις χονδρεμπορικές ρεύματος για όλο το χρόνο. Για 25 ημέρες, το καλοκαίρι οι τιμές ηλεκτρισμού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκαν -για όχι αμελητέες ποσότητες ρεύματος- σε τιμές πάνω από τον κατώτατο μισθό της περιοχής. «Πώς θα αντιδρούσατε αν αυτό συνέβαινε στις δικές σας χώρες ;» διερωτήθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΝ. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό δεν οφειλόταν στην αύξηση των συνιστωσών του κόστους του ηλεκτρισμού -στο μέτρο που οι τιμές του φυσικού αερίου παρέμειναν εν πολλοίς σταθερές-, παρουσιάζοντας τις αιτίες του φαινομένου που ήταν ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών το καλοκαίρι (παρατεταμένος καύσωνας, μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής), η μετατροπή της Ουκρανίας από καθαρό εξαγωγέα σε καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζει τις ροές, οι περιορισμένες διασυνδέσεις μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και η μη αξιοποίηση της υφιστάμενης μεταφορικής ικανότητας.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η αύξηση των διασυνδέσεων αντιμετωπίζει το θέμα, αλλά είναι μακροπρόθεσμη λύση που θα απαιτήσει 6-10 χρόνια, ενώ το φαινόμενο των υψηλών τιμών και των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων είναι ενδημικό και μπορεί να εμφανιστεί εκ νέου ανά πάσα στιγμή, να διαρκέσει ένα μήνα και να αυξήσει τις ετήσιες τιμές κατά 10%, να επαναληφθεί έξι μήνες αργότερα αυξάνοντας πάλι τις τιμές κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε αλλαγή των κανόνων σε σχέση με τη το πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταφέρεται από ένα τμήμα της Ευρώπης σε άλλο και σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που προκύπτουν για τους παραγωγούς και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιστρέφονται στους καταναλωτές καθώς «δεν είναι λογικό να πληρώνει έναν μηνιαίο μισθό για μια ώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα συνέβη σε εμάς, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε άλλο του χρόνου», κατέληξε
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σκυλακάκη κινήθηκαν και οι ομόλογοι του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κ.κ. Βλαντίμιρ Μαλίνοφ και Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, με τον πρώτο να ζητεί εκτενή και εις βάθος ανάλυση των ροών ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών της περιοχής έως τις αρχές Δεκεμβρίου (καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί το φαινόμενο το χειμώνα) και να στηρίζει την πρόταση για ad hoc προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης των κερδών. Ο Ρουμάνος ΥΠΕΝ από την πλευρά του είπε ότι κατεγράφησαν διαφορές τιμών 600% μεταξύ της ρουμανικής αγοράς και μιας άλλης ευρωπαϊκής αγοράς λιγότερο από 600 χλμ. μακριά, ζητώντας και αυτός με τη σειρά του καλύτερη διαχείριση των ροών και των εμπορικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και την θέσπιση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών.
Η Επίτροπος Σίμσον χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο των διαφορών τιμών και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα αύξησης των διασυνδέσεων, τήρησης των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού και καλύτερου προγραμματισμού των προγραμμάτων συντήρησης των μονάδων ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών. Επέμεινε ωστόσο στη θέση ότι ο παράγοντας Ουκρανία διαδραματίζει πολύ μικρό ρόλο στην όλη «εξίσωση», απέφυγε να τοποθετηθεί επί του αιτήματος για την θέσπιση του μηχανισμού θέσπισης των υπερκερδών, για τον οποίο διατύπωσαν σαφείς αντιρρήσεις χώρες από τον Βορρά όπως η Ολλανδία και η Σουηδία.
Διαβάστε επίσης
Elxis: Περιζήτητες οι εξοχικές κατοικίες άνω των 500.000 ευρώ
Επίδομα θέρμανσης: Έως τα τέλη του μήνα η ΚΥΑ, αρχές Νοεμβρίου οι αιτήσεις
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: “Ανεβαίνει η τάση” για GREGY και GSI