THEPOWERGAME
Για την αναγκαιότητα των πράσινων επενδύσεων, αλλά και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας» μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης στο 8ο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
«Στη σύντομη τοποθέτησή μου θα επικεντρωθώ στο ζήτημα των πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και την Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Τσακίρης, ξεκινώντας την ομιλία του.
«Το θέμα αφορά στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κι εμείς στην ΕΤΕπ προφανώς και όχι μόνο το έχουμε αντιληφθεί αλλά εργαζόμαστε χρόνια σε αυτή τη βάση.
Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, μία περιοχή ευάλωτη σε ξηρασία, πυρκαγιές, άνοδο της στάθμης της θάλασσας κι έτσι οι πράσινες επενδύσεις είναι επιτακτική ανάγκη. Η ΕΤΕπ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και κύρια προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του ρόλου μας ως τράπεζα της ΕΕ. Στόχος μας να στηρίξουμε επενδύσεις που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα και προστατεύουν το περιβάλλον.
Μέρος των επενδύσεων κατευθύνονται σε έργα που ενισχύουν την πράσινη οικονομία, τις ΑΠΕ και την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών. Στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αποτελούν κλειδί για τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Τα μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα, όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές αλλά δημιουργούν και θέσεις εργασίας.
Η χώρα μας έχει να επιδείξει πολλά εμβληματικά έργα όπως:
- Το έργο ορόσημο με τον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση των δυτικών και νοτίων των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο πέρα από την ΕΤΕπ χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Τη χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ που συμφωνήσαμε με την εταιρεία Metlen για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων
- Την πρόσφατη συμφωνία 390 εκατ. με τη ΔΕΠΑ για φωτοβολταϊκά πάρκα σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα
- Και τη συμφωνία με Sunlight για καινοτόμες μπαταρίες στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Ξάνθη
Στηρίζουμε έργα που ενισχύουν τη βιώσιμη γεωργία, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στη Μεσόγειο για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους υδάτινους πόρους, με την Ελλάδα και την Ισπανία να είναι οι χώρες που πλήττονται πιο πολύ
Ζωτικής σημασίας είναι λοιπόν η διαχείριση των υδάτων. Πρόσφατα συμφωνήσαμε σε 80 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στην Κρήτη που θα βοηθήσει σε φαινόμενα ξηρασίας
Στην ΕΤΕπ δεν δουλεύουμε μόνοι μας συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις, ιδιωτικό τομέα και τοπικούς φορείς για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις μας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία InvestEU για υποστήριξη σε έργα βιωσιμότητας δίνοντας επιπλέον κίνητρα σε επενδύσεις σε πράσινους τομείς.
Η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, αλλά και τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Μεσόγειος βρίσκονται σε προνομιακή θέση και θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας αυτής αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ήλιο, άνεμος, θάλασσα.
Υλοποιώντας τα παραπάνω, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα βασίζεται στη βιωσιμότητα και την καινοτομία και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλη την Ευρώπη.
Καλιγιαννάκη: Η βιωσιμότητα είναι στην καρδιά της ΕΤΕΠ
Η βιωσιμότητα είναι στην καρδιά της στρατηγικής μας, είπε με τη σειρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα η Αγγελική Καλλιγιαννάκη.
«Είμαστε στην προμετωπίδα της βιώσιμης ανάπτυξης και θέλουμε ανταποκριθούμε στις ανάγκες, καθώς επιθυμούμε να γίνουμε πράσινη τράπεζα έως το 2025» τόνισε και συνέχισε:
«Ήδη από το 2023, το 50% των χρηματοδοτήσεων διοχετεύθηκαν σε πράσινες επενδύσεις.
Ήμασταν ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, έχουμε χρηματοδοτήσει το ευρωομόλογο από τη Metlen, έχουμε υποστηρίξει τη ΔΕΗ. Σε επίπεδο ΑΠΕ έχουμε χρηματοδοτήσει τα πάρκα στην Κοζάνη, ήμασταν ενεργοί σε πράσινα κτίρια, εργαζόμενοι κοντά με την Dimand και τη Lamda Development για έργα αστικής ανάπλασης.
Σε επίπεδο διαλόγου πολιτικής έχουμε συμμετάσχει στην ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Προετοιμάζουμε 30 project εκ μέρους της κυβέρνησης με αξία 1,7 δισ. ευρώ σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως τα πράσινα πλοία και η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων
Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο όμως οι προκλήσεις παραμένουν και υπάρχουν εμπόδια στις επενδύσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και δυσχερής οικονομία. Η δημόσια παραδοχή είναι ζωτικής σημασίας καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απώλεια θέσεων εργασίας σε περιοχές που έχουν πληγεί.
Αυτά απαιτούν προσεκτική πλοήγηση, φυσικά υπάρχει σημαντικό επενδυτικό χάσμα στη χώρα. Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας βοηθά γιατί υπάρχει μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων, ωστόσο υπάρχουν δείκτες που παραμένουν κολλημένοι. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και την ανάπτυξη καινοτομιών
Και ταυτόχρονα να προβούμε σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, αλλά και χρηματοδότηση μεγάλων project υποδομών, για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένα βιώσιμο δίκτυο με έξυπνες λύσεις. Η έκθεση Ντράγκι είναι ένα οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό και βλέπω εργαλεία στα χέρια του οικονομικού τομέα όπως το ΤΑΑ. Άλλα σχήματα σαν το investEU μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε διαφοροποιημένο μείγμα θέσεων εργασίας.
Ο ρόλος τους είναι σημαντικός στην κλιμάκωση της χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, βοηθώντας την οικονομία να φτάσει στους στόχους βιωσιμότητας.
Διαβάστε επίσης
Economist: Το α’ μέρος του 8ου συνεδρίου βιωσιμότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο
Η Εφορία του μέλλοντος με επτά παρεμβάσεις
Metlen: Ώθηση στον κλάδο μετάλλου από το ράλι των τιμών αλουμίνας