THEPOWERGAME
Τους άξονες της στρατηγικής μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο 55% ως το 2030, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός πρότεινε τη θέσπιση εθνικού κλιματικού νόμου στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έθεσε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030, ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί η Ελλάδα. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι η πλειονότητα των πόρων (σχεδόν 40%) θα κατευθυνθούν σε δράσεις που υποστηρίζουν την πράσινη ανάκαμψη.
«Η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της «πράσινης» μετάβασης κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει ορίζοντα μέχρι το έτος 2030» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον υπουργό:
- Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2023 πλην μίας που θα μετατραπεί σε φυσικό αέριο το 2025.
- Θα δημιουργηθούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Σχεδιάζεται μια μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύστημά μας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας, θα διοχετευτούν πόροι 1 δισ. ευρώ από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά. Ειδικότερα, θα αυξηθεί η διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον στο 61% έως το 2030 που μπορεί να φθάσει και το 67%. Επίσης, θα ολοκληρωθεί το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας στον Αχελώο μετά την απεμπλοκή του (καθώς είχε μείνει ημιτελές εδώ και χρόνια), ενώ θα αναδειχθούν και νέα «πράσινα» νησιά μετά την Τήλο και τον Άη Στράτη, που θα αποτελέσουν διεθνή παραδείγματα για την υψηλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές.
- Θα επενδυθούν 5 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών. Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αφού μετά τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως-Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί) και το Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος -Ψαρά, Σάμος – Φούρνοι – Θύμαινα, Ικαρία και Αγαθονήσι).
- Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και δημόσιων κτιρίων 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ»
- Δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.
- Θεσμικό πλαίσιο για υδρογόνο.
- Θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που θα στοχεύει στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων.