THEPOWERGAME
Ευρύτατη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε πως υπάρχουν συζητήσεις με τη Μυτιληναίος για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στα Σκόπια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.
Ο Ζόραν Ζάεφ επισημοποίησε και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας, με 10%, στην Gastrade, στην εταιρεία που προωθεί τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Η συμμετοχή, όπως φαίνεται, θα γίνει με αναλογική μείωση του ποσοστού (20% έκαστος) που έχουν οι ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΣΦΑ, Gaslog, Bulgartransgaz EAD και όμιλος Κοπελούζου.
Πριν από λίγες εβδομάδες είχε συμφωνηθεί η συμμετοχή της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM» με 25% στη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος περί τα 830 MW. Όπως είχε χθες ο κ. Ζάεφ «αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε δηλώσει το μεσημέρι, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι διαπραγματεύσεις με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονικής – Σκοπίων.
Μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως «σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα. Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή».
Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της ΔΕΗ, σε κοινοπραξία με την Archirodon, στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο «Cebren» στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για επένδυση περίπου 700 εκατ. ευρώ μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) την οποία διεκδικούν και πανίσχυροι διεθνείς όμιλοι. Η υδροηλεκτρική μονάδα που θα κατασκευαστεί θα έχει ισχύ άνω των 450 MW και ο ιδιώτης μέτοχος θα συνεταιριστεί με την «AD ESM».
Στο τελικό στάδιο είναι και οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων.