THEPOWERGAME
Πρόοδος στα περισσότερα από τα επτά και πλέον ανοικτά μέτωπα που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις Βρυξέλλες σημειώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Κώστα Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύουμε προς το κλείσιμο της υπόθεσης του 2008 που αφορούσε την έρευνα για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Η τελευταία, με βάση και τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους μεταξύ ΥΠΕΝ και Κομισιόν, θα διαθέτει την επόμενη τριετία πακέτα λιγνιτικής παραγωγής μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (και της προθεσμιακής αγοράς).
Το δεύτερο θέμα που ενδιέφερε τη ΔΕΗ, ήταν η αποζημίωση για τη διατήρηση σε εφεδρεία των υπό απόσυρση λιγνιτικών της μονάδων την περίοδο 2020 – 2023 επειδή είναι απαραίτητες για την επάρκεια και ευστάθεια του συστήματος, αλλά και η αποζημίωση που ζητά η επιχείρηση για την πρόωρη απόσυρση των μονάδων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για αποζημίωση λόγω της πρόωρης απόσυρσης. Κάποιοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης αν υπάρξει τέτοιο πλαίσιο.
Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και ο μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος (CRM), ο οποίος κατά το ΥΠΕΝ είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Και αυτό το ζήτημα συζητήθηκε χθες.
Εξελίξεις υπήρξαν και για την εκκρεμότητα που αφορούσε τη χρηματοδότηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης από το τρέχον ΕΣΠΑ με 166 εκατ. ευρώ. Το θέμα με το αν αποτελεί κρατική ενίσχυση η συγκεκριμένη χρηματοδοτική ένεση λύνεται. Η χρηματοδότηση θα προχωρήσει, κάτι που περίμενε η πλευρά της Gastrade, που προωθεί το σημαντικό έργο ώστε να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση (FID).
Ο κ. Σκρέκας έθεσε και το θέμα που αφορά την έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την περίοδο 2021-2024 που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Η έγκριση έχει χαρακτήρα επείγοντος αφού στα τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος διαγωνισμός με το προηγούμενο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ. Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε χθες και αφορά το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ).
Τα PPA’s, τα διμερή πράσινα συμβόλαια (PPAs) μεταξύ προμηθευτών και ενεργοβόρου βιομηχανίας, και το σχήμα που προωθεί το ΥΠΕΝ προκειμένου να εφαρμοστούν στη χώρα μας παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν, όπως το αντίστοιχο σχήμα για να προχωρήσει η κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση ή μπαταρίες). Μάλιστα την Τετάρτη ο κ. Σκρέκας είχε ανακοινώσει πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για συστήματα αποθήκευσης.