THEPOWERGAME
Το εξειδικευμένη δέσμη χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς, ειδικά για νέους αγρότες, με ευνοϊκούς όρους για την απόκτηση καλλιεργήσιμης γης, με επιδότηση επιτοκίου έως και 100%, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Τράπεζας, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου στο Delphi Forum, συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «Agriculture in Greece, 200 Years of History: Challenges and Outlook».
«Στόχος μας είναι η στήριξη των νέων αγροτών ώστε να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Χατζηνικολάου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός προαναγγέλλοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης θα διατεθεί στους νέους αγρότες.
«Οι νέοι είναι το μεγάλο στοίχημα. Χρειαζόμαστε νέους που θα βρεθούν στην αιχμή της αγροτικής παραγωγής, με καλλιεργητικές μεθόδους, που με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι πιο αποδοτικές», είπε χαρακτηριστικά.
Τη χορήγηση άτοκων δανείων στους αγρότες και την κατά προτεραιότητα ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέκος Κοντός. Πρότεινε επίσης την δημιουργία δημόσιων Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών αλλά και την ψυχολογική, πέραν της οικονομικής, στήριξή τους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους.
Την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού έκρινε επιβεβλημένη και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ_»ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν τονίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές με στόχο την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου των αγροτών, την αύξηση της προσδοκώμενης προσόδου και την καθιέρωση του ρόλου αγρότη-επιχειρηματία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group, κ. Νίκος Ευθυμιάδης έκρινε επιβεβλημένη τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, μέσω της οποίας, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε καλλιέργειες προστιθέμενης αξίας και στη συμβολαιακή γεωργία.
Μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα
Ο κ. Γ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη μελέτη με θέμα «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα: 200 χρόνια ιστορίας. Προκλήσεις & προοπτικές» που εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία αποτυπώνεται η εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και η διαχρονική συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας, αποτυπώνοντας αναλυτικά τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τον πρωτογενή, γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.
Όπως τόνισε, «ο αγροτικός τομέας καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχους, μεταξύ άλλων:
- Τη δημιουργία νέων καλλιεργειών, φιλικών προς το περιβάλλον, που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές,
- Την ψηφιοποίηση της Γεωργίας,
- Την προσέλκυση της νέας γενιάς στον αγροτικό τομέα,
- Την αύξηση της συνεργασίας,
- Την αποδοτικότερη αξιοποίηση του μικρού μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο εθνικό προϊόν, με ένα τρόπο φιλικό στο περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Χαντζηνικολάου, υπογραμμίζοντας ότι για την Τράπεζα Πειραιώς, «την κατεξοχήν αγροτική τράπεζα», όπως είπε, «η αποστολή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο λόγω του μεγάλου μεριδίου αγοράς που κατέχει, και το οποίο υπερβαίνει το 70%, αλλά λόγω και της διαχρονικά ιστορικής παρουσίας που έχει σε αυτόν τον χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό – συνέχισε – η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του αγροτικού τομέα που εξασφαλίζουν τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, προωθώντας την ευφυή γεωργία, μέσα και από τη συμμετοχή στην καινοτόμο εταιρεία πληροφορικής NEUROPUBLIC AE που ειδικεύεται στο χώρο της Γεωργίας, ενώ συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το European Investment Fund, για τη δημιουργία νέων εργαλείων, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τον αγροδιατροφικό τομέα. Συμμετέχει, επίσης, ενεργά και στην αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, προς όφελος των πελατών της, με πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή της στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το EIF».
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης.