THEPOWERGAME
Μέσα στις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Μυτιληναίος θα ανακοινώσει συνεργασία με διεθνή όμιλο στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως είπε την Τρίτη μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας (Protergia) του ομίλου. Θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη συνεργασία στο χώρο των υπεράκτιων αιολικών καθώς πριν από λίγους μήνες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε ανακοινώσει τη συνεργασία με την Ocean Winds, την κοινή εταιρεία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie.
Για το επενδυτικό πρόγραμμα της Μυτιληναίος, που προωθεί ήδη την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, ο κ. Μπενρουμπή είπε πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ο όμιλος θα προχωρήσει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων 300 MW. Στα φωτοβολταϊκά διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που σταδιακά ωριμάζει και το σύνολό τους θα είναι έτοιμο προς κατασκευή το 2022 το αργότερο. Προωθούνται, επίσης, έργα 1.000 MW στην αποθήκευση (είκοσι έργα των 50 MW για αποθήκευση μικρού χρονικού διαστήματος). Τέλος, στα πλωτά αιολικά θα ανακοινωθεί όπως αναφέρθηκε, η συνεργασία με ξένη εταιρεία.
Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας στον όμιλο Κοπελούζου Ανδρέας Διαμαντόπουλος τόνισε πως μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη (ισχύος 600 – 700 MW) στην οποία συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό και η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας. Για τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ο κ. Διαμαντόπουλος είπε πως ο όμιλος είναι από τους παλαιούς παίκτες και έχει ήδη κατασκευάσει 500 MW. Αυτή τη στιγμή διαθέτει χαρτοφυλάκιο 2.000 MW αιολικών, μαζί με ένα υπεράκτιο στην Αλεξανδρούπολη καθώς και 1.500 MW φωτοβολταϊκά αλλά και έργα στην αποθήκευση. Τέλος, προωθεί και έργα στην παραγωγή υδρογόνου πέρα από τη συμμετοχή στο μεγάλο σχέδιο White Dragon στην Δυτική Μακεδονία.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κων/νος Μαύρος ο οποίος ανακοίνωσε πως η εταιρεία είναι έτοιμη να υπογράψει την πρώτη διμερή συμφωνία (PPA) η οποία θα αφορά το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 50 MW στην Μεγαλόπολη που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία. Ο κ. Μαύρος είπε πως η αγορά είναι έτοιμη για τα PPAs.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας ο οποίος είπε πως τα αντανακλαστικά των συμμετεχόντων στην αγορά είναι εντυπωσιακά όπως αποτυπώνεται στο μεγάλο ενδιαφέρον για ΑΠΕ, από τον πληθωρισμό αιτήσεων για συστήματα αποθήκευσης, καθώς και για μονάδες φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης και για υποδομές υδρογόνου. Τόνισε πως το μεγάλο βάρος για τον πληθωρισμό ΑΠΕ μεταφέρεται στους διαχειριστές.