THEPOWERGAME
Στην ενότητα «Ειρήνη και Ευημερία στην περιοχή: Eντοπισμός νέων ευκαιριών», μίλησε στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, υπερτόνισε την ανάγκη οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συνολικά στις επενδύσεις, ενώ είπε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι πηγή συνεργασίας και όχι σύγκρουσης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω ότι είμαι προσκεκλημένος στο σπίτι ενός φίλου». Ενώ συμπλήρωσε πως «μακάρι να μπορούσα να προσδιορίσω ως μια πηγή αισιοδοξίας και ευημερίας την κατάσταση στην περιοχή. Η ειρήνη είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη της ευημερίας, η ΕΕ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα», είπε.
«Διαχειριζόμαστε τις τρέχουσες προκλήσεις ως κάτι αρνητικό και δεν βρίσκουμε λύσεις. Το κόστος που θα πληρώσουμε θα προκαλεί πόνο και καταστροφή. Είναι πολύ πιο δύσκολη η ειρήνη από τον πόλεμο, αναμφίβολα. Από την πράξη του Ελσίνκι, του 1975, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Κάποτε λέγαμε ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρθει στην Ευρώπη, όμως βλέπουμε τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, που φέρνει τη Δύση απέναντι στην Ανατολή και ενισχύει την πόλωση. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Οι συμφωνίες του Μινσκ του ’14-’15 δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί απέτυχαν να εφαρμοστούν. Πρέπει να κάτσουμε μαζί και πάλι στο ίδιο τραπέζι, να διαπραγματευτούμε για να αποφύγουμε την καταστροφή».
Γκιουλ: «Λύση δύο κρατών στη Γάζα στα σύνορα του 1967»
Συνεχίζοντας για τη Μέση Ανατολή, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σημείωσε ότι «η κατάσταση με τον πόλεμο στη Γάζα είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Αυτά που συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2023 δεν συνέβησαν σε κενό. Καταδικάζουμε τις απώλειες και από τις δύο πλευρές, αλλά η σύγκρουση έχει μια ιστορία 75 ετών, με μία λέξη υπάρχει κατοχή, είναι ο έλεγχος της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, είναι οι εποικισμοί, οι πρακτικές που δεν είναι συμβατές με την αξιοπρέπεια.
Η αποδοχή αυτών των πολιτικών ως κανονικότητα δείχνουν απλά άγνοια. Η πλήρης καταστροφή της Γάζας δεν συνάδει με οποιαδήποτε αξία της Δύσης. Αν αγνοούμε τον πυρήνα του προβλήματος, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Η λύση των δύο κρατών με τα σύνορα του ’67 είναι η μόνη λύση, που θα εγγυηθεί και την ασφάλεια του Ισραήλ. Ήρθε η ώρα να προβούμε σε μια ρηξικέλευθη προσπάθεια».
«Έχουμε επίσης την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι ηγέτες της ΕΕ να προβληματιστούν για τον λόγο που συμβαίνει αυτό».
Επενδύσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας
«Ο ήλιος λάμπει στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Η κοινή μας γεωγραφία είναι η μοίρα και το πεπρωμένο μας, να βασιστούμε στα καλά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι διμερείς μας σχέσεις. Όταν το κάναμε, πετύχαμε θετικά αποτελέσματα. Η Διακήρυξη των Αθηνών άνοιξε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Το Αιγαίο πρέπει να αποτελεί πηγή διαλόγου και συνεργασίας και όχι σύγκρουσης, να υπερισχύσει ο διάλογος και το διεθνές δίκαιο.
Πρέπει να σεβόμαστε τα εύλογα δικαιώματα και των δύο μερών και να μπαίνει ο ένας στη θέση του άλλου, να αποφεύγουμε τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις. Αν μπορούμε, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών. Η ενέργεια είναι ένας άλλος τομέας που αξίζει έπαινο, να ξεκινήσουμε κοινά projects σε αυτό τον τομέα. Να μην πέσουμε στην παγίδα των ακραίων στοιχείων, που θέλουν να προκαλέσουν».
«Το αποτέλεσμα της διευθέτησης του Κυπριακού», πρόσθεσε, «θα έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη απ’ όσα αναμένουμε. Πάνω απ’ όλα θα φέρει ευημερία και πλούτο σε όλη την περιοχή της Μεσογείου». «Με μια θετική και ειλικρινή προσέγγιση, Έλληνες και Τούρκοι να γίνουμε μηχανή συνεργασίας στην περιοχή».
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Οι περιοχές με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών
Στο ναδίρ η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ
ΡΑΑΕΥ: Συμπληρωματική διαβούλευση για τον ΕΣΜΗΕ