THEPOWERGAME
Κάποτε το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελούσε μείζον ζήτημα στον κλειστό κύκλο των περιβαλλοντολόγων και των φυσιολατρών. Σήμερα οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται μεγαλύτερες και αμεσότερες, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος όλων των εποχών και τους οικονομικούς αναλυτές να διαβλέπουν νέο κύμα ανατιμήσεων στην πραγματική οικονομία από την άνοδο των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων.
Οι ανατιμήσεις αυτές είναι ανησυχητικές διότι δεν επιτρέπουν τη σταθεροποίηση του κόστους διαβίωσης, καθιστώντας χρονοβόρα τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού στο 2% που είναι το ζητούμενο για τις κεντρικές τράπεζες. Ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και σε λιγότερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυσκολεύονται να δαμάσουν την άνοδο των τιμών στον στόχο του 2%. Για παράδειγμα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 2,6% τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από ένα πεντάμηνο από το 2,4% τον Μάρτιο και Απρίλιο. Εκτός του γεωπολιτικού παράγοντα που είναι απρόβλεπτος σήμερα λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, προστίθεται η παράμετρος της κλιματικής κρίσης.
Από τον αγροτικό έως τον ενεργειακό κλάδο, οι τιμές ήδη ακολουθούν ανοδική πορεία και βασικός λόγος, αν και όχι πάντα ο μοναδικός, είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα παραδείγματα είναι διάσπαρτα ανά τον κόσμο. Διαμορφώνουν, όμως, την ίδια εικόνα, αυτήν ενός πλανήτη που αναπροσαρμόζεται βιαίως στην εντατική βιομηχανοποίηση και αστικοποίηση.
Καιρικές προγνώσεις για ένα κύμα καυσώνων στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται απότομα στις αρχές Ιουνίου, οδήγησαν την τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά TTF έως τα 35 ευρώ τη μεγαβατώρα. Πρόκειται για το υψηλό πενταμήνου και σαφώς απέχει από τα περίπου 25 ευρώ ανά MWh που είχαν καταγραφεί αρχές Απριλίου. Αξίζει να αναφερθεί πως η η νοτιοανατολική Ασία ήδη πλήττεται με καύσωνες εδώ και ένα δίμηνο, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους 53 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές των Φιλιππίνων. Ως αποτέλεσμα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για ενέργεια -λόγω της παρατεταμένης χρήσης των κλιματιστικών- και κατ’ επέκταση έχουν ενισχυθεί οι τιμές spot της Ασίας στο υψηλό πενταμήνου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Σε ανοδική πορεία έχει παραδοθεί, επίσης, το σιτάρι. Ναι μεν η τιμή στα συμβόλαια άμεσης εκπλήρωσης του χρηματιστηρίου του του Σικάγο (CME) υποχώρησε στα 6,8 δολάρια το μπούσελ προς τα τέλη της εβδομάδας, αλλά δεν απέχει πολύ από το υψηλό δεκαμήνου. Τα κέρδη αυτά στο trading του σιταριού, ένα από τα βασικότερα αγροτικά εμπορεύματα, αποδίδονται εξ ολοκλήρου στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες. Κατ’ αρχάς, οι μεγάλες πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σολ -μια από τις περιοχές της Βραζιλίας με τη πλούσια παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού, ρυζιού και σιταριού- τον Μάιο έπληξαν τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σιτηρών και παρεμπόδισαν τη μεταφορά τους στο λιμάνι που είναι ένα από τα βασικότερα της λατινοαμερικανικής χώρας.
Την ίδια ώρα, ο παγετός στη Ρωσία προβλέπεται να έχει επηρεάσει την παραγωγή σιταριού έως και 3,9 εκατ. μετρικών τόνων, με ισχυρή την προοπτική να είναι μικρότερη η σοδειά για το καλλιεργητικό έτος 2023/24. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων SovEcon, η παραγωγή σιταριού στη Ρωσία θα διαμορφωθεί στους 85,7 μ.τ. έναντι των 89,6 εκατ. μ.τ. που είχαν προβλεφθεί αρχές Μάιου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση είναι, επίσης, η παγκόσμια αγορά του καφέ. Η τιμή στην ποικιλία Arabica έφθασε στα 2,3 δολάρια τη λίβρα (454 γραμμάρια), αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Η άνοδος αυτή πηγάζει από την ανασφάλεια που επικρατεί για τις σοδειές της Βραζιλίας και του Βιετνάμ. Και οι δυο χώρες είναι κορυφαίοι παραγωγοί της ποικιλίας Arabica. Σύμφωνα με την Buon Ma Thuot Coffee Association, η οποία εκπροσωπεί παραγωγούς στο Βιετνάμ, η σοδειά στο Ντακ Λακ, μία από τις βασικότερες αγροτικές περιοχές της χώρας, μπορεί να είναι μικρότερη έως και 50% λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ανοδικές τάσεις καλλιεργούνται, επίσης, από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ορισμένων μετάλλων. Οι ανάγκες της πράσινης μετάβασης, δηλαδή της διευρυμένης χρήσης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων (EVs) και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε μια περίοδο που η προσφορά είναι ανεπαρκής έχουν ήδη οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την τιμή του χαλκού. Στις 23 Μάιου, η τιμή του χαλκού έφθασε ενδοσυνεδριακά τα 10.857 δολάρια τον τόνο για πρώτη φορά στα τρίμηνα συμβόλαια του Χρηματιστηρίου Μετάλλων στο Λονδίνο (LME). Μολονότι η τιμή αποκλιμακώθηκε στα 10.135 δολάρια τέλη Μάιου, παραμένει αυξημένη από περίπου τα 8.091 δολάρια τον τόνο που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2024.
Διαβάστε επίσης:
Το καλοκαίρι των sequel στα θερινά σινεμά
Γιατί τα AI chatbots δεν μπορούν ακόμη να αντικαταστήσουν τον ψυχοθεραπευτή σας
Cenergy: Το σχέδιο για τη μονάδα στις ΗΠΑ και οι άλλες επενδύσεις