THEPOWERGAME
Οι ευκαιρίες για τις εξελίξεις στην αγορά υδρογόνου, με έμφαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, απασχόλησαν τους ομιλητές της σχετικής ενότητας του Balkan Energy Forum, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.
Την ετοιμότητα στην έναρξη κατασκευής του «North project 1», μονάδας πράσινου υδρογόνου της Hellenic Hydrogen στο Αμύνταιο, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αγορά υδρογόνου, εξελίξεις και ευκαιρίες» στο Balkan Energy Foroum, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ότι «έχουν καθοριστεί οι εκτάσεις γης» που θα χρησιμοποιηθούν, το εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου θα αξιοποιήσει «τις κτιριακές υποδομές του ΑΗΣ Αμυνταίου που είναι ανενεργός» και πως «η εταιρία συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότησή του». Σημείωσε ότι θα πρέπει «να δημιουργηθεί άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής και παράλληλα να επιτρέψει τη λειτουργία της αγοράς υδρογόνου». Υπενθύμισε στο ακροατήριο πως «από τις αρχές του 2024 η Ελλάδα “πέταξε” 250.000 kwh από ΑΠΕ», ενώ σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή υδρογόνου, καταλήγοντας ότι «η διαχείριση ενέργειας από ΑΠΕ είναι το βασικό σημείο της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα».
Σε ερώτηση ποιος θα είναι ο καταναλωτής του «North project 1» ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απάντησε «ο μόνος σοβαρός καταναλωτής που διαφαίνεται να υπάρχει και να μπορεί να “κάψει” υδρογόνο στο 20% του μίγματος καυσίμου είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ, που θα κατασκευαστεί από την ΔΕΗ και θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής». Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής «δεν επαρκεί για να καλύψει τις ελάχιστες ανάγκες παραγωγής του εργοστασίου και χρειάζονται να προστεθούν περισσότεροι καταναλωτές». Μίλησε για «την ανάγκη δημιουργίας δικτύων μεταφοράς του υδρογόνου», ώστε να φτάσει σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή στους λιμένες της χώρας για την τροφοδοσία πλοίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen παρουσίασε στοιχεία από δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής υδρογόνου. Στην προαναγγελία του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, Πελοπίδα Καλλίρη, ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα βγει η πρόσκληση για επενδύσεις ενέργειας ύψους 100 εκατ. ευρώ στις περιοχές ΔΑΜ, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε ότι «η εταιρεία του θα καταθέσει το επενδυτικό της σχέδιο».
Η Νόρα Γουδούπη, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Advent Technologies, με το εμβληματικό έργο Green HiPo, που προβλέπει την ανάπτυξη, κατασκευή κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχουν προχωρήσει στην αγορά της γης που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, έχουν υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο ύψους 64 εκατ. ευρώ και πως αναμένουν την έγκριση της επιδότησης 24 εκατ. ευρώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Για να ξεκινήσουμε να κτίζουμε χρειαζόμαστε το τελικό πράσινο φως από πλευράς του κράτους», κατέληξε η κ. Γουδούπη.
Ο επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΔΜ, Σάββας Δουβαραρτζίδης, υπογράμμισε ότι το πανεπιστήμιο ασχολείται ενεργά σε ερευνητικό επίπεδο με το υδρογόνο στα εργαστήρια του τρέχουν όλες οι εφαρμογές στην παραγωγή, αποθήκευση κα χρήση του υδρογόνου και παράλληλα διοργανώνει το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που γίνεται στην Ελλάδα με θέμα τις «τεχνολογίες υδρογόνου», το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση στους νέους επιστήμονες και ερευνητές. Παράλληλα, μίλησε για τη συνεργασία του πανεπιστημίου με φορείς της αυτοδιοίκησης, τον Δήμο Κοζάνης και τη ΔΙΑΔΥΜΑ, όπου πιλοτικά θα γίνει η χρήση υδρογόνου. Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί «το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην περιοχή Κασλάς του Δήμου Κοζάνης όπου θα τροφοδοτεί τα πρώτα οχήματα του δήμου και της ΔΙΑΔΥΜΑ».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΚΕΤΑ, Σπύρος Βουτετάκης, ανέφερε ότι «οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ένας επωφελής δρόμος για τη Δυτική Μακεδονία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Τo Balkan Energy Forum διοργανώνουν ο Τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) και η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ.
Διαβάστε επίσης
Τι είδε η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση στη startup Givelink
Πλειστηριασμοί 20 χιλιάδων ακινήτων αξίας 2,53 δισ. έως το τέλος του έτους
Το όνειρο των Big Oil για υδρογόνο ξεθωριάζει