THEPOWERGAME
Αρχίζει η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο, δήλωσε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1 FM, στην εκπομπή «Στον αέρα» της Νίκης Λυμπεράκη. Παράλληλα προανήγγειλε ότι έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται.
Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στη συνέχεια, όταν τι θα σημαίνει για το κάθε νοικοκυριό η επάρκεια ρεύματος από την πράσινη ενέργεια, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως το βασικό όφελος που θα έχει ο καταναλωτής είναι πολύ φθηνή ενέργεια την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση των άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από την λειψυδρία για την οποία θα πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις μέχρι τη ζέστη για την οποία θα πρέπει να έχουμε κλιματισμό. Και ταυτόχρονα μια πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομία διότι καθότι θα υποκαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε τη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Αποκτούμε δηλαδή ενεργειακή αυτάρκεις, γινόμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις και έχουμε φθηνότερη ενέργεια.
Η αποθήκευση ενέργειας είναι η λύση
«Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αποθήκευση ενέργειας, χρειάζονται μπαταρίες και αντλησοταμίευση. Έχουμε ξεκινήσει στην Αμφιλοχία έργο αντλησοταμίευσης, το οποίο θα τελειώσει σε 2 χρόνια περίπου. Έχουμε μπαταρίες και ετοιμαζόμαστε για πρόσθετα μέτρα αφού έπεσαν οι τιμές των μπαταριών τώρα.
Μια κίνηση είναι να φέρουμε πιο γρήγορα την αποθήκευση. Η δεύτερη κίνηση, που επεξεργάζεται ήδη το ΥΠΕΝ, είναι να διευκολύνουμε την απόκριση ζήτησης (demand response), να επιταχύνουμε δηλαδή την είσοδο του δυναμικού τιμολογίου».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου στο γιατί δεν δίνεται προτεραιότητα στα έργα αποθήκευσης αντί να δίνεται στους όρους σύνδεσης στο δίκτυο σε νέα έργα ΑΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως μέχρι πρότινος η αποθήκευση ήταν πολύ ακριβή επένδυση, πιο ακριβή από τα λεφτά που θα γλίτωνες.
Τα οφέλη της πράσινης μετάβασης
Το βασικό όφελος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη στο να γίνουν πράσινα τα νοικοκυριά, είναι η φθηνή ενέργεια, την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από την λειψυδρία, που πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις μέχρι τη ζέστη που πρέπει να έχουμε κλιματισμό. «Επίσης, θα έχουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, διότι καθώς θα αποκαθιστούμε τα ορυκτά με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Θα έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια, θα είμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις», τόνισε ο υπουργός.
«Το ηλεκτρικό σύστημά μας μέχρι το 2028-29 θα έχει μεγαλώσει πολύ, θα έχει φθηνές τιμές και θα είναι σε μεγάλο βαθμό πράσινο», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Η δυσκολία της πράσινης μετάβασης έγκειται στις μεταφορές και στη βιομηχανία, καθώς εκεί χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, για την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τον υπουργό. «Απαιτεί, πολύ μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν την ίδια ώρα με τις επενδύσεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε τριπλασιάσει σε σχέση με το 2019 τις επενδύσεις στο δίκτυο. Ήταν διπλάσιες από το 2015 η το 2016. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε στο αν δίνεται προτεραιότητα από το σύστημα και τους κανόνες σε μεγάλους ομίλους αντί για μικρές ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως «είναι διαφορετικά δίκτυα αυτά. Οι μικρές και μεσαίες κοινότητες είναι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, οι μεγάλοι όμιλοι στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ».
Διαβάστε ακόμη
Αλλάζουν όλα στους τρόπους πληρωμής: Οι ανατροπές στη χρήση πλαστικού χρήματος
“Παγώνουν” για έναν χρόνο τα επιτόκια σε ρυθμισμένα χρέη στην Εφορία
Παραγωγή ενέργειας: Γιατί χρειάζεται ο Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος