THEPOWERGAME
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή. Ο καλύτερος τρόπος της κάλυψης του κόστους της είναι ο ασφαλιστικός κλάδος» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας στη συζήτηση με τίτλο «Uninsured & Unprepared: The Hidden Costs of Low Insurance Culture», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σήμερα μόνο το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως είναι θετική η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών. «Θέση μου είναι η επέκταση του μέτρου με καθολική υποχρεωτική ασφάλιση της κατοικίας έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα μόνο το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα». Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως αυτό το μέτρο θα μείωνε το κόστος των ασφαλίστρων, θα δημιουργηθεί αποθεματικό στις ασφαλιστικές εταιρείες και επιπλέον το Δημόσιο θα απελευθέρωνε πόρους για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
O καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, έκανε μια συνολική αναφορά στα διαχρονικά ζητήματα του κλάδου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την Υγεία. «Το 40% των δαπανών Υγείας βγαίνει κατευθείαν από τις τσέπες των νοικοκυριών. Το μερίδιο των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μόλις 5%. Είναι ένα κενό που οι ασφαλιστικές πρέπει να καλύψουν».
Ο κ. Διονύσης Νοδάρος, chief Sales Officer της NN Ελλάδας μίλησε για την ανάπτυξη του κλάδου των ασφαλίσεων την τελευταία τριετία. «Τα νέα είναι θετικά. Το 2023 η παραγωγή των ασφαλίστρων έφθασε τα 5,2% δισ. με ρυθμό ανάπτυξης 8.9%»,είπε ενώ επεσήμανε πως βασικός στόχος των εταιρειών πρέπει να είναι «η εμπειρία του πελάτη. Δηλαδή η καθημερινή επιβεβαίωση πως έκανε τη σωστή επιλογή να ασφαλιστεί». Ανέφερε ακόμα την ανάγκη οι εταιρείες να προωθήσουν τη διάδοση της ασφαλιστικής κουλτούρας.
Ο κ. Στάθης Τσαούσης, Chief Sales Officer της ERGO Insurance Ελλάδας, τόνισε πως «οι κύριοι λόγοι για τη χαμηλή ασφαλιστική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι πολλαπλοί. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν την ιστορική αντίληψη ότι ο δημόσιος τομέας καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες υγείας και τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, την έλλειψη ενημέρωσης και της απαραίτητης εκπαίδευσης σχετικά με τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και τις επιπτώσεις από αυτό, την οικονομική δυσκολία πολλών πολιτών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ασφαλίστρων, την ανεπαρκή εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά, καθώς και την εσφαλμένη αντίληψη ότι η ασφάλιση αποτελεί πολυτέλεια και όχι μια αναγκαιότητα και μία επένδυση για το μέλλον. Αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ο κ. Τσαούσης σημείωσε πώς ο σημερινός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ένας ολοκληρωμένος σύμβουλος, ο οποίος διαχειρίζεται τους προσωπικούς, τους οικογενειακούς και φυσικά τους επαγγελματικούς μας ασφαλιστικούς κινδύνους και συμπληρώνει μαζί με τον προσωπικό γιατρό και τον προσωπικό δικηγόρο την ομάδα προστασίας του σύγχρονου ανθρώπου, είτε ως φυσικό πρόσωπο είτε ως επαγγελματία. Συνοψίζοντας, ο κ. Τσαούσης σημείωσε πως η ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας είναι μια πρόκληση που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Μόνο μέσω της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και της προώθησης της φερεγγυότητας στην ασφαλιστική αγορά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για όλους μας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος, παρατήρησε πως «η αγορά και το κράτος δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους οικονομικούς κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο».
Στο τέλος της συζήτησης ο συντονιστής της συζήτησης κ. Κωνσταντίνος Σπύρου, δημοσιογράφος του Next Deal κατέληξε πως «παρά τα όποια προβλήματα αυτή τη στιγμή η ασφαλιστική αγορά δημιουργεί συνεχώς αξιόπιστα προϊόντα και καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών».