THEPOWERGAME
Την παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε η Κομισιόν, καθώς η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση στα σχέδια διαχείρισης υδάτων. Η αναθεώρηση στα σχέδια διαχείρισης ΛΑΠ (Λεκάνη Απορροής Ποταμού) είναι υποχρεωτική βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους υδάτινους πόρους (Οδηγία 2000/60/3ΕΚ). Επίσης, η παραπομπή αφορά και τη μη αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας (Οδηγία 2007/60/ΕΚ).
Η σωστή διαχείριση των υδάτων βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αποτελώντας βασικό πυλώνα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2050. Τα ΛΑΠ εστιάζουν μεταξύ άλλων στη βιώσιμη διαχείριση λιμνών και ποταμών, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού τόσο για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επίσης, τα ΛΑΠ περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης. Η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να υποβάλουν επικαιροποιημένη έκθεση ΛΑΠ κάθε έξι χρόνια.
Χωρίς αναθεώρηση τα ελληνικά σχέδια για τις πλημμύρες
Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τις πλημμύρες. «Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής αναθεωρήσει, εγκρίνει ούτε αναφέρει τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το πρώτο «καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ηχήσει τον Φεβρουάριο του 2023 με προειδοποιητική επιστολή. Λίγους μήνες αργότερα, με την κακοκαιρία Daniel να σαρώνει τη Θεσσαλία, η Κομισιόν κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.
Με την κλιματική αλλαγή να δοκιμάζει ήδη περιοχές όπως η Βαρκελώνη στην Ισπανία, η Επιτροπή επιχειρεί να συγκροτήσει τον οδικό χάρτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Ήδη, επιστημονική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αναφέρει ρητά ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ραγδαία αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους».