THEPOWERGAME
Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος που ανακοίνωσε νωρίτερα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης εξειδίκευσε, μαζί με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τα εν λόγω μέτρα, στην Ημερίδα, με θέμα: «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη». Ειδικότερα, στα πέντε μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.
- Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
- Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
Μητσοτάκης: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024
Νωρίτερα σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στήριξη στους αγρότες με στοχευμένα μέτρα, μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού» και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Αριστεράς για την κακοκαιρία «Daniel» και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.
Όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ αυτών είναι η επέκταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, όπως και η παροχή έκπτωσης 10% από τη ΔΕΗ στους αγρότες. Επίσης, προβλέπεται νέα ρύθμιση οφειλών, όπως και η έναρξη προγράμματος για «φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Το κόστος των νέων μέτρων στήριξης στους αγρότες ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες, όπως κάνει τα τελευταία 4,5 χρόνια, εστιάζοντας την προσοχή του στη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία ένας «δυνατός» πρωτογενής τομέας. «Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι εθνικής σημασίας και δεν προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά αντιθέτως ενδείκνυνται για κομματικές συναινέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί συντονισμό (κυβερνητικό και Τοπικής Αυτοδιοίκησης), πόρους, χρόνο και συνέπεια».
Το πακέτο μέτρων στους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής με επίκεντρο την ενέργεια (αγροτικό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) και μακροπρόθεσμες ενέργειες, που αφορούν το κόστος παραγωγής και την αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την ασφάλιση των καλλιεργειών, καθώς και τα φωτοβολταϊκά.