THEPOWERGAME
Οι εισαγωγές LNG στην Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 8% σε 66,2 εκατ. μετρικούς τόνους πέρυσι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας και την αυξημένη χρήση ΑΠΕ.
Ως αποτέλεσμα, πέρυσι η Ιαπωνία δεν ήταν πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο και την ξεπέρασε η Κίνα. Αφού έκλεισε τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες της μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Ιαπωνία άρχισε να επανεκκινεί σταδιακά τους πυρηνικούς σταθμούς το 2015. Έντεκα πυρηνικοί αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 10,7 γιγαβάτ βρίσκονται σε λειτουργία, από τους 12 που έχουν λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μαζί με την αυξημένη ηλιακή και αιολική παραγωγή, η πυρηνική ενέργεια επέτρεψε την περαιτέρω μείωση των εισαγωγών LNG, οι οποίες έφθασαν στο μέγιστο των 88,5 εκατ. τόνων το 2014. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η Ιαπωνία δαπάνησε πέρυσι 6,5 τρισ. γιεν (44 δισ. δολάρια) για αγορές LNG, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 23% σε σχέση με πέρυσι, με το LNG να αντιπροσωπεύει το 6% των συνολικών εισαγωγών της χώρας σε όρους αξίας.
Oι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 34%
Αν και τα προκαταρκτικά στοιχεία δεν παρείχαν την πλήρη κατανομή ανά χώρα, έδειξαν ότι οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 34% σε 5,5 εκατ. τόνους σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι αγορές από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 12% και 11% σε 6 εκατ. τόνους και 6,1 εκατ. τόνους, αντίστοιχα. Ξεχωριστά, τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατέχουν οι ιαπωνικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, δείκτης του μεγέθους των αποθεμάτων, μειώθηκαν σε 2,49 εκατ. τόνους στις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI).
Αν και κάτω από το επίπεδο των 2,70 εκατ. τόνων στο τέλος του έτους, τα αποθέματα ήταν πάνω από τα 2,39 εκατ. τόνους που διατηρούνταν στο τέλος Ιανουαρίου πέρυσι και υψηλότερα από τον μέσο όρο 5ετίας 1,91 εκατ. τόνων για τον μήνα, σύμφωνα με το METI.
Στην ανακοίνωσή του, το METI δεν εξήγησε τα στοιχεία για τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ιαπωνία επλήγη από έναν ισχυρό σεισμό την Πρωτοχρονιά που προκάλεσε διαρροή νερού από δεξαμενές αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων και διαρροές πετρελαίου σε έναν αδρανή πυρηνικό σταθμό στην περιοχή Χοκουρίκου, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για την ασφάλεια του κλάδου.