THEPOWERGAME
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν στο 55% της ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφέρεται στα γερμανικά δίκτυα το 2023, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στους κλιματικούς της στόχους, δήλωσε την Τετάρτη η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Αυξήθηκε κατά 6,6%.
Η Γερμανία επιθυμεί η πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 80% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030. Έχει εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και στοχεύει να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής άνθρακα και να χρησιμοποιήσει τις εναπομείνασες μονάδες φυσικού αερίου κυρίως για την υποστήριξη του δικτύου.
Εντός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια συνεισέφερε μερίδιο 31,1%, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 12,1% και η βιομάζα το 8,4%, ενώ το υπόλοιπο 3,4% προήλθε από υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε η Bundesnetzagentur σε ανακοίνωσή της.
Το συνολικό μερίδιο 55% ήταν κατά 6,6% υψηλότερο από τη συνεισφορά που καταγράφηκε το 2022, εν μέρει λόγω της επέκτασης της δυναμικότητας καθώς και λόγω καιρικών παραγόντων.
Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χρηματοδοτούνται από τους καταναλωτές και εποπτεύονται από τον οργανισμό, πρέπει να διευκολύνουν τη συνεχιζόμενη μετάβαση από την κεντρική παραγωγή με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε εκατομμύρια αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αξιοποιούν κυρίως τον άνεμο και την ηλιοφάνεια.
Το συνολικό φορτίο στα δημόσια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκε κατά 5,3% σε 456,8 τεραβατώρες (TWh) πέρυσι, καθώς η παραγωγή ενέργειας προσαρμόστηκε στην ασθενέστερη ζήτηση και καθώς οι συμβατικές πηγές ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα έδωσαν προτεραιότητα στην πράσινη ενέργεια που προέρχεται από τις καιρικές συνθήκες.
Η γερμανική ενεργειακή ζήτηση εξακολουθεί να υποφέρει από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την επακόλουθη πτώση των εξαγωγών ενέργειας προς τα δυτικά, η οποία έστειλε τις τοπικές τιμές σε ράλι το 2022.
Όμως οι τιμές ενέργειας στην ημερήσια αγορά χονδρικής πέρυσι έγιναν πιο «εύπεπτες» για τους καταναλωτές, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.
Η τιμή αναφοράς μειώθηκε κατά 60% σε ετήσια βάση στα 95,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), επανακτώντας τα επίπεδα του 2021.