THEPOWERGAME
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δηλώνει αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης και άλλα τραπεζικά ιδρύματα, θα δώσουν προτεραιότητα στο κόστος της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μετά τη σύνοδο κορυφής της COP28 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν κατέληξαν σε κάποιον μηχανισμό για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μπιρόλ (ΙΕΑ): Τεράστιες δυνατότητες για τις ΑΠΕ με ταχύτερη ροή κεφαλαίων
Οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν σταθερές από το 2015, ενώ παγκοσμίως σχεδόν διπλασιάστηκαν, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την Κίνα και τις προηγμένες οικονομίες, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ στο περιθώριο ενεργειακής διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.
«Για τον ΙΕΑ, το κύριο στοίχημα από τώρα και μέχρι την επόμενη σύνοδο για το κλίμα στο Μπακού, θα είναι πώς μπορούμε να βρούμε μηχανισμούς απομάκρυνσης κινδύνου, για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες χώρες», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters. Οι κίνδυνοι σημαίνουν ότι το κόστος κεφαλαίου για επενδύσεις ηλιακών εγκαταστάσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό στις προηγμένες οικονομίες, εμποδίζοντας τη ροή κεφαλαίων, συμπλήρωσε ο Μπιρόλ.
«Είναι δική μας υπόθεση το να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας, η απομάκρυνση αυτών των επενδύσεων, η παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους είναι βασική προτεραιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα, τις τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης και τον χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικά».
«Έχουμε υπεραρκετά κεφάλαια παγκοσμίως επί του παρόντος. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα, οι τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παράσχουν κάποιες εγγυήσεις, μηχανισμούς απομάκρυνσης του κινδύνου, τα χρήματα θα ρέουν πολύ γρήγορα καθώς οι δυνατότητες είναι τεράστιες», πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA.