THEPOWERGAME
Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα δημοπρατηθούν οι τέσσερις από τους δέκα διαγωνισμούς για νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που εκκρεμούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα που προχωρά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση. Τα νέα έργα είναι περίπου δέκα και αφορούν σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Όπως αναφέρει στο powergame.gr o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, στις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία). Υπενθυμίζεται ότι για άλλες 10 μονάδες είναι σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά προχωρούν μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν προσφυγές μεταξύ των διεκδικητών.
Σήμερα, είναι σε λειτουργία 11 ΜΕΑ και κατασκευάζονται 16, όταν πριν από το 2019 λειτουργούσαν μόλις τρεις και στο στάδιο της κατασκευής ήταν πέντε. Τα τελευταία 4,5 έτη έχουν δημοπρατηθεί συνολικά 33 μονάδες, έναντι μόλις τριών την περίοδο 2015 – 2019.
Σημειώνεται ότι στην τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2020 – 2030, που έγινε το 2022, προβλέπεται η μετεξέλιξη των ΜΕΑ σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ). Οι Μονάδες που έχει συμφωνηθεί να μετατραπούν σε ΜΑΑ θα παράγουν και δευτερογενή καύσιμα (RDF (Refuse Derived Fuels), τα οποία ανακτώνται από τη μηχανική επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, ο κ Γραφάκος σημειώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του ΥΠΕΝ με τους φορείς της αγοράς και είναι σε εξέλιξη η σχετική μελέτη. Η μελέτη θα είναι ολοκληρωμένη έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε το ΥΠΕΝ στη συνέχεια να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες. Το θέμα της καύσης των απορριμμάτων είχε ανοίξει το 2019 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ομιλία του στην Βουλή. Μάλιστα στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που αυτή την περίοδο αναθεωρείται εκ νέου, προβλέπονταν η κατασκευή τεσσάρων τέτοιων μονάδων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος λόγω και των αντιδράσεων που ήδη υπάρχουν.
Για την περίοδο έως το 2027, κορυφαίες προτεραιότητες για το ΥΠΕΝ είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω». Το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ανακύκλωση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα προβλέπει συγκεκριμένα κίνητρα μαζί με «μπόνους» για τους πολίτες, επισημαίνει ο κ. Γραφάκος. Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να καταφέρει να επιτύχει το στόχο να μειωθεί κάτω από το 10% έως το 2030 το ποσοστό των αποβλήτων που καταλήγει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).