THEPOWERGAME
Την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σχετικά με τις αυξήσεις που δρομολογεί η ΔΕΔΑ στις χρεώσεις δυναμικότητας των δικτύων φυσικού αερίου, ζητεί η ενεργοβόρος βιομηχανία. Συγκεκριμένα, σε επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς τη ΡΑΑΕΥ, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του καθορισμού νέων τιμολογίων για τους χρήστες των δικτύων διανομής, η Italgas, που ελέγχει τη ΔΕΔΑ μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, έχει ζητήσει «υπερβολικά υψηλή απόδοση κεφαλαίων (WACC), γεγονός το οποίο μας βρίσκει πλήρως αντίθετους, καθώς δεν τεκμηριώνεται τέτοια απαίτηση όταν βασίζεται μάλιστα σε αμφιβόλου απόδοσης επενδύσεις».
Σημειώνεται ότι η απόκλιση των βιομηχανικών τιμολογίων είναι πολύ μεγάλη στις περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη η χρέωση δυναμικότητας είναι 1,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα το έτος, ενώ στα Οινόφυτα σκαρφαλώνει στα 7,61 ευρώ/κιλοβατώρα το έτος. Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει ότι είναι δυνατή η μείωση των χρεώσεων για τις βιομηχανίες και στις υπόλοιπες περιοχές και όχι η ευθυγράμμιση των βιομηχανικών τιμολογίων προς τα πάνω σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ζητεί να υπάρξει διαβούλευση πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια και υπογραμμίζει ότι η απόδοση των κεφαλαίων της ΔΕΔΑ πρέπει να είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες αποδόσεις των Διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), που έχουν ήδη εγκριθεί.
Οι αυξήσεις που δρομολογούνται στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, δεν είναι το μοναδικό θέμα που έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση της ενεργοβόρου βιομηχανίας με τη ΔΕΔΑ. Η ΕΒΙΚΕΝ έχει καταγγείλει την άρνηση της ΔΕΔΑ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής από το 2020 και το 2021 για την επιστροφή των ποσών που χρέωσε τις βιομηχανίες την περίοδο Αυγούστου 2015 – Δεκεμβρίου 2016.
Η υπόθεση αφορά στο μεταβατικό τέλος διανομής που καθορίστηκε με νομοθετική ρύθμιση οριζόντια στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα για περίοδο 16 μηνών. Η ΕΒΙΚΕΝ είχε υποστηρίξει ότι η αύξηση δεν αντανακλούσε το κόστος του διαχειριστή των δικτύων και ότι τα τέλη διανομής θα έπρεπε να οριστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι νομοθετικά. Οι αποκλίσεις ξεπερνούσαν το 100% για όλες σχεδόν τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη βιομηχανία.
Για την υπόθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της βιομηχανίας, ενώ πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τις προσφυγές της ΔΕΔΑ κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ με τις οποίες εγκρίθηκαν οι όροι και τα ποσά τα οποία οφείλει η ΔΕΔΑ να επιστρέψει σε συγκεκριμένες βιομηχανίες.