THEPOWERGAME
Η ανάπτυξη στη Ρουμανία, με στόχο να διευρύνει περαιτέρω την ισχυρή παρουσία που έχει ήδη στη γειτονική αγορά μέσω της ΑΚΤΩΡ, αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της Intrakat, όπως είπε χθες μιλώντας με δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου. Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου στη Ρουμανία είναι 1,2 δισ. ευρώ και, όπως είπε ο κ. Εξάρχου, στόχος είναι να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρουμανία είναι η μόνη αγορά των Βαλκανίων που ενδιαφέρει τον όμιλο και σχεδιάζει να αναπτυχθεί εκεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη σημαντική εξαγορά αδειών για αιολικά πάρκα σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. «Μιλάμε με στρατηγικούς επενδυτές και θεωρώ ότι το επόμενο εξάμηνο θα προχωρήσουμε σε εξαγορές αδειών», ανέφερε.
Ανενεργά έργα καταλαμβάνουν ηλεκτρικό χώρο
Σχετικά με την αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά έργα που πωλούνται σε υψηλές τιμές που δεν έχουν λογική και εκτίμησε ότι κάποια στιγμή οι τιμές θα πέσουν, γιατί δεν θα μπορούν να πουλήσουν.
«Αν προσαρμοστούν οι αξιώσεις των πωλητών σε λογικά επίπεδα, θα γίνουν συμφωνίες, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον», τόνισε.
Επισήμανε ότι χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα στην αγορά των ΑΠΕ, που μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε σταδιακά, καθώς θα πέσουν οι τιμές επειδή δεν θα μπορούν τα έργα να πουληθούν φθηνά, είτε με έναν νόμο που θα οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα στα έργα αυτά.
«Όσο υπάρχουν αυτές οι άδειες, δημιουργείται η επίπλαστη εντύπωση ότι έχει καταληφθεί ο ηλεκτρικός χώρος, κάτι που δεν ισχύει γιατί πολλά από αυτά τα έργα δεν θα γίνουν. Αν γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν 6-7 GW και να δημιουργηθεί μια νέα πραγματική ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ», τόνισε.
Σημειώνεται ότι στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 0,9 GW. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW.
Ήδη προχωρεί τρία έργα αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 100 MW, στο πλαίσιο του πρώτου σχετικού διαγωνισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Τα υπεράκτια στην Ελλάδα θα είναι ακριβά
Όσον αφορά τα υπεράκτια-πλωτά αιολικά, η Intrakat έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στους επικείμενους διαγωνισμούς σε συνεργασία με τον στρατηγικό της συνεργάτη, τη βελγική Parkwind. Ο κ. Εξάρχου, ωστόσο, εξέφρασε μια επιφύλαξη, σημειώνοντας ότι μόνο όταν δημιουργηθούν οι νομοθετικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν τα πλωτά αιολικά και να μπορούν να λειτουργήσουν στα ελληνικά βάθη θα ξέρουμε πώς θα αναπτυχθούν.
«Στην Ελλάδα γιατί τα χρειαζόμαστε, δεν είμαι βέβαιος ότι το καταλαβαίνω», είπε, τονίζοντας ότι «τα υπεράκτια στην Ελλάδα θα είναι ακριβά, γιατί έχουν μεγάλα βάθη. Θα έχει μεγάλο κόστος η κατασκευή τους και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση ώστε να γίνουν αποδοτικά».