THEPOWERGAME
Τον αυξημένο ρόλο της Ελλάδας στις εισαγωγές LNG της Ευρώπης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας το πρωί στην έναρξη της 23ης παγκόσμιας διάσκεψης LNG, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. «Η κυβερνητική στρατηγική εστιάζει στην ανάπτυξη νέων υποδομών που θα αναδείξουν τη χώρα σε πύλη εισόδου LNG στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα είναι το νέο FSRU στη Βόρεια Ελλάδα και ο αγωγός IGB, που ήδη έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία», σημείωσε η υπουργός.
«Είμαστε εκτεθειμένοι, διότι υπάρχει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακά και γεωστρατηγικά τοπίο, που δείχνει ότι η παγκόσμια αγορά LNG είναι “κλειδί” για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών στην Ευρώπη, αλλά και για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», συμπλήρωσε.
Τα στοιχεία διακίνησης και εξαγωγών LNG προς την περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα, όπως αποτυπώνεται στα «νούμερα» της Ρεβυθούσας, βεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο πεδίο. Η κυβερνητική στρατηγική, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, εστιάζει στην ανάπτυξη νέων υποδομών, που θα αναδείξουν τη χώρα σε πύλη εισόδου LNG στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα είναι το νέο FSRU στη Βόρεια Ελλάδα και ο αγωγός IGB, που ήδη έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Η παραπάνω κατεύθυνση αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά μετά και τη λειτουργία του νέου τερματικού σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη στις αρχές του 2024, που θα αναβαθμίσει την εξαγωγική ικανότητα της χώρας έως και τέσσερις φορές παραπάνω.
Η κ. Σδούκου επισήμανε ότι το LNG θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο συστατικό στοιχείο για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, διασφαλίζοντας την αναγκαία ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα και συμβάλλοντας στη σταθερότητα του συστήματος, ενώ κρίσιμη θα παραμένει η συνεισφορά του στις προσπάθειες απανθρακοποίησης παγκοσμίως. «Το LNG δεν συνιστά πλέον απλώς ένα “commodity”, αλλά ένα στρατηγικό “asset”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Γιώργος Πολυχρονίου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου. Ειδικότερα, ο κ. Πολυχρονίου υπογράμμισε τη στρατηγική διάσταση του LNG, καθώς επέτρεψε και επιτρέπει στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να «ξεπεράσει» τους περιορισμούς που τίθενται στην περίπτωση του αγώγιμου αερίου.
Τέλος, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη COP28, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει παρουσία με δικό της περίπτερο, ξεδιπλώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και σχετικά με projects που διατηρούν σημαντική διεθνή σημασία.