THEPOWERGAME
Η BP ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, αφού έλαβε έγκριση από το υπουργείο Βιομηχανίας, προκειμένου να λειτουργήσει ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας λιανικής.
Η BP, η οποία επικεντρώνεται στη μετατροπή της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου της να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία είναι προμηθευτής LNG, πετρελαίου, πετρελαιοειδών και λιπαντικών στην Ιαπωνία για περισσότερα από 60 χρόνια, σχεδιάζει να επεκταθεί στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, καθώς αναζητά ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να μπορεί να επιβιώσει στην παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η BP Energy Japan, μέρος του τμήματος εμπορίας και ναυτιλίας της BP, θα λειτουργήσει τη νέα επιχείρηση.
H BP αναζητά εταίρους για την απαιτητική αγορά των ΑΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πρόσφατα έκανε γνωστό ότι αναζητά συνεργάτες για υπεράκτια αιολικά έργα στην Ιαπωνία και ενδέχεται να επενδύσει σε εταιρείες τεχνολογίας υδρογόνου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μιας σειράς κωλυμάτων στον εφοδιασμό, που έχουν πλήξει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Anja-Isabel Dotzenrath, η οποία ηγείται στο τμήμα ΑΠΕ της BP, είπε στο Reuters ότι ήρθε η «ώρα να παραδοθούν» στο σχέδιο για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και η αναζήτηση συνεργατών στην Ιαπωνία, μια από τις αγορές που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της εταιρείας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε αναφέρει μάλιστα ότι η υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ «έχει υποστεί βαθύ ρήγμα», αφού η BP διοχέτευσε 540 εκατ. δολάρια για τα έργα αιολικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη, κατηγορώντας τον πληθωρισμό και τη γραφειοκρατία, πράγμα που σημαίνει ότι τα έργα ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό με την πάροδο του χρόνου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει υπονομευτεί από αργές αδειοδοτήσεις, τις τεχνολογικές προκλήσεις, το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου. Ο συνεργάτης της BP στον τομέα των ΑΠΕ, η νορβηγική Equinor, σημείωσε επίσης σχετική απομείωση 300 εκατ. δολαρίων, ενώ η δανέζικη Orsted, η Νο. 1 εταιρεία υπεράκτιων αιολικών έργων στον κόσμο, ακύρωσε δύο τοπικά έργα και υπέστη απομείωση δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καθώς η BP επιδιώκει να εγγυηθεί ότι μπορεί να επιτύχει τον εσωτερικό στόχο αποδόσεων 6% έως 8% σε έργα ΑΠΕ, η Dotzenrath είπε ότι η BP επεξεργάζεται το πώς να μειώσει το κόστος για τέτοιες επενδύσεις παγκοσμίως. «Φυσικά, ο πληθωρισμός δεν είναι ζήτημα μόνο για έργα στις ΗΠΑ», είπε. «Προσπαθούμε επίσης να μειώσουμε το κόστος σε άλλες περιοχές χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μέσω βελτιστοποιημένων στρατηγικών αγορών, που μπορεί επίσης να μας οδηγήσουν να επενδύσουμε απευθείας στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Στην παγκόσμια υπεράκτια αγορά, ο όμιλος BP στοχεύει τρία έως πέντε clusters των τεσσάρων έως οκτώ γιγαβάτ το καθένα, είπε η Dotzenrath, ξεχωρίζοντας την Ιαπωνία, όπου η BP είναι πιθανό να συνεργαστεί με τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. «Χρειαζόμαστε έναν Ιάπωνα εταίρο, διαφορετικά δεν μπορούμε να πετύχουμε εκεί. Χρειαζόμαστε έναν από τους τοπικούς προμηθευτές ενέργειας για να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στις διαδικασίες αδειοδότησης και συνδεθούμε στο χερσαίο δίκτυο», είπε.
Σχέδια και για το υδρογόνο
Η Dotzenrath, είπε ότι οι συνεργασίες ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, στον τομέα του υδρογόνου, έναν άλλο τομέα που η BP έχει δώσει προτεραιότητα να αναπτύξει στο μέλλον. Μπορεί η BP να μην παράγει ηλεκτρολύτες, οι οποίοι διασπούν το νερό για την παραγωγή υδρογόνου, αλλά η Dotzenrath δεν απέκλεισε μεγαλύτερη εμπλοκή της εταιρείας στο συγκεκριμένο πεδίο.
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα επενδύσουμε σε έναν κορυφαίο κατασκευαστή τεχνολογίας που κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής για ηλεκτρολύτες», είπε. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία, που ελπίζει σε σημαντικό ρόλο στην εκκολαπτόμενη αγορά υδρογόνου, φιλοξενεί μερικούς από τους κορυφαίους «παίκτες» του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Thyssenkrupp Nucera και Siemens Energy.
Η BP έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 65 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο, βιοκαύσιμα και ηλεκτρική κινητικότητα μεταξύ 2023 και 2030, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των επενδύσεων της εταιρείας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, έναντι 30% το 2022.