THEPOWERGAME
«Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί μία νέα εφοδιαστική αλυσίδα, που θα δημιουργήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και μια νέα βιομηχανία, ικανή να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα προς εξαγωγή στην ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στην εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Ο υπουργός παρουσίασε επόμενα βήματα που θα αναλάβει η Πολιτεία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες σημειώνοντας πως το αιολικό μας δυναμικό είναι από μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Όπως σχολίασε αυτή τη στιγμή οι τιμές των υπεράκτιων πάρκων δεν είναι ανταγωνιστικές, ωστόσο τώρα πραγματοποιείται η ωρίμανση της αγοράς. «Μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια οι τιμές αυτές θα είναι στο 50% σε σχέση με τις σημερινές», εκτίμησε ο υπουργός.
Όσον αφορά εφοδιαστική αλυσίδα των ΑΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως γενικώς οι ΑΠΕ είναι εντάσεως κεφαλαίου. Ειδικά στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών υπάρχει μεγαλύτερο κομμάτι συντήρησης σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ. Ταυτόχρονα σε ότι αφορά το καλώδιο, υποστήριξε πως οι εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης, έχουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όλα αυτά που συνοδεύουν τις ΑΠΕ τα προσφέρεις κοντά στην εγκατάσταση από το να τα κουβαλάς ή να τα προμηθεύεσαι από για παράδειγμα από την Κίνα. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έχουμε τα στοιχεία προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε μια νέα ισχυρή βιομηχανία στην Ελλάδα που θα ξεκινά από την κατασκευή και την τελική παραγωγή και θα μας δώσει την δυνατότητα να είμαστε πρωταγωνιστές και βιομηχανικά και ενεργειακά.
Ακόμα ο υπουργός ανέφερε ότι η ΕΔΕΥΕΠ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει τις μελέτες βυθού και ανεμολογικές μελέτες για τα οικόπεδα που έχουν προβλεφθεί να «φιλοξενήσουν» θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις και αθροιστικά ξεπερνούν τα 12 GW. Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να επιταχυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι προδιαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε ιδανικά να δοθούν οι περιβαλλοντικές άδειες ακόμη και πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ακόμη κι αν δεν καταστεί εφικτή η εκ των προτέρων πλήρης αδειοδότηση των πάρκων, αυτό θα έχει προχωρήσει σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. «Θέλουμε να βγάλουμε τους διαγωνισμούς με το κλειδί στο χέρι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room με την διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει ένα δεύτερο πακέτο πιλοτικών έργων με βασική στόχευση την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε εθνικό επίπεδο. Το κράτος με τη βοήθεια και του ΑΔΜΗΕ, θα πραγματοποιήσει τις μελέτες βυθού και τις ανεμολογικές μελέτες για τα οικόπεδα που έχουμε προσδιορίσει και θα προσφέρει μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος τα στοιχεία μέσω dataroom στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, έτσι ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προδιαγωνιστικές διαδικασίες και να συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τις τεχνολογίες που θα εφαρμόσουν ώστε να πάρουμε τις περιβαλλοντικές άδειες το νωρίτερο δυνατόν. Θέλουμε να έχουμε από πριν τις άδειες. Τέλος, στόχος του υπουργείο είναι να βγουν οι διαγωνισμοί με το «κλειδί στο χέρι», με αδειοδοτημένα πλήρως τα πεδία αυτά, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί το 100% θα αδειοδοτημένα κατά 90%.