THEPOWERGAME
«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την “πράσινη” μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες οικονομικά προσιτής ενέργειας», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Reuters όσον αφορά τις προσπάθειες ευρωπαϊκών εταιρειών να βρουν τρόπους για να αντικαταστήσουν τον εφοδιασμό σε γάλλιο και γερμάνιο, που τίθεται σε κίνδυνο από τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας από την ΕΕ.
«Ο κλάδος ειδικότερα θα χρειαστεί κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών», σημειώνει ο κ. Μυτιληναίος και συμπληρώνει ότι η κύρια απαίτηση είναι η στήριξη της βασικής επιχείρησης αλουμινίου, η οποία, σύμφωνα με τη βιομηχανία, στην Ευρώπη έχει ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις εισφορές που πρόκειται να επιβληθούν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η επιτροπή πρέπει να δώσει κίνητρα για να προχωρήσουμε σε αυτό», σημειώνει. Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos ανέφερε ότι η υποστήριξη από την ΕΕ συμβάσεων διαφοροποίησης, που θα διασφαλίζουν τις μελλοντικές τιμές, θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Κίνα
Η Κίνα, όπως σημειώνει στο σχετικό άρθρο το Reuters, επεξεργάζεται το 80% του γαλλίου και το 60% του γερμανίου στον κόσμο και επέβαλε από τον Αύγουστο περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εμποδίζοντας τις μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή.
Ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σε κλίμακα σε 18 μήνες.
Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, ανέφερε o κ. Μυτιληναίος. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή
Στο άρθρo του Reuters αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωσή της το 2008 έως το 2022. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, από το οποίο το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος.
Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar δήλωσε ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι πιο προχωρημένη η έρευνά της στις ΗΠΑ, με ένα έργο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μυαλό της.
Την ίδια στιγμή, ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών Μη Σιδηρούχων Μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας.
Η Eurometaux δήλωσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο από την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές δραστηριότητες.
«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική στην προληπτική λειτουργία, προετοιμάζοντας τα μελλοντικά σοκ», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.