THEPOWERGAME
«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ηλεκτρική αγορά ενέργειας τώρα που βγήκαμε από την περίοδο των επιδοτήσεων με γνώμονα τον καταναλωτή, διότι ο καταναλωτής είναι από πλευράς λειτουργίας της αγοράς ο αδύναμος», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 27ο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ. Όπως σημείωσε, οι παρεμβάσεις στη λιανική αγορά ρεύματος γίνονται για «τον συνεπή καταναλωτή, ο οποίος καταλήγει εν τέλει «να πληρώνει για όλους».
Πρώτα απ’ όλα το ΥΠΕΝ θέλησε να χτυπήσει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Οι ρευματοκλοπές αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ενώ υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Οι ρευματοκλοπές ζημιώνουν τους συνεπείς καταναλωτές κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ και γίνονται κατά κύριο λόγο όπως επανέλαβε ο υπουργός από τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, όσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το μπλόκο στη μετακίνησή τους που θα θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ θα ισχύσει παράλληλα με το σύστημα debt flagging το οποίο έχει εισηγηθεί η ΡΑΑΕΥ. Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο του ΥΠΕΝ αφορά τον ορισμό του στρατηγικού κακοπληρωτή, ο οποίος είναι εκείνος που μέσα στην 5ετία με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2020, έχει αλλάξει δύο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές ,και στη συνέχεια επιχειρεί να αλλάξει και τρίτη φορά προμηθευτή, και πάλι αφήνονταςοφειλές. Τότε, δεν θα μπορεί να φύγει από τον τρίτο κατά σειρά πάροχο, παρά μόνο αν τον εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές του.
Το πράσινο τιμολόγιο
Τρίτη παρέμβαση του υπουργείου είναι η καθιέρωση ενός κοινού τιμολογίου στο οποίο θα μεταφερθούν αυτόματα οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει ενεργά τιμολόγιο. Το ειδικό τιμολόγιο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα αναπροσαρμόζεται ανά μήνα με βάση τον μηχανισμό διακύμανσης. Σε αυτό θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρουν οι προμηθευτές. Η τελική τιμή ρεύματος του ειδικού τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα. «Στο πράσινο τιμολόγιο επί της ουσίας η τιμή που θα βλέπεις είναι αυτή που θα ισχύει τον επόμενο μήνα και θα είναι συγκρίσιμη με τις τιμές των υπολοίπων προμηθευτών. Ο ακριβότερος θα χάνει πελάτες και ο συστηματικά φθηνότερος θα κερδίζει πελάτες. Έτσι λειτουργεί η ανταγωνιστική αγορά», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. Και συμπλήρωσε πως «αυτός είναι ο χαρακτήρας του πράσινου τιμολογίου που θέλουμε να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό». «Στο μέλλον θα ψάξουμε και άλλα κομμάτια του τιμολογίου που θα καταφέρουν να ελαφρύνουν τους καταναλωτές, οι ΑΠΕ όμως είναι αυτές που θα ρίξουν πραγματικά τις τιμές. Τέλος, ο υπουργός σχολίασε ότι οι διαγωνισμοί από εδώ και πέρα όσον αφορά τις ΑΠΕ θα είναι όλοι μειοδοτικοί και δεν θα έχουν standard τιμές. «H χαμηλότερη τιμή θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπαίνει κανείς στο ηλεκτρικό σύστημα», ανέφερε.
Ηλεκτρικός χώρος με επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και ψηφιακή τεχνολογία
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία του ηλεκτρικού χώρου ανέφερε πως ηλεκτρικός χώρος σημαίνει επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και ψηφιακή τεχνολογία. «Αποθήκευση για να διαχειριζόμαστε καλύτερα το ηλεκτρικό σύστημα. Θα υπάρξει και προτεραιοποίηση φωτοβολταϊκών με αποθήκευση χωρίς να αλλάξει η σειρά, είπε ο υπουργός. «Θα δουλέψουμε στο θέμα των demand response, ώστε να έχουμε έξυπνους μετρητές και θα προχωρήσουν οι επενδύσεις σε δίκτυα που είναι όμως πιο μακροπρόθεσμες. Σημείωσε μάλιστα πως ηλεκτρικός χώρος δεν υπάρχει απεριόριστος. «Έχουμε τη στόχευσή μας όσον αφορά αυτό το πεδίο μέσω του ΕΣΕΚ και εκεί πρέπει να κινούνται οι επενδυτές. Το ΕΣΕΚ δεν είναι δεσμευτικό αλλά καλεί τους επενδυτές και όλους μας να κινηθούμε γύρω από αυτή την πορεία», ανέφερε.
Η πράσινη μετάβαση έχει και οικονομικό όφελος αλλά ενέχει ρίσκο
Η πράσινη μετάβαση στην οποία βρισκόμαστε είναι μία μετάβαση που έχει και οικονομικό νόημα, σχολίασε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. «Υπάρχει ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, αλλά υπάρχει και η οικονομική πλευρά που οδηγεί σε έναν πολύ πιο αποτελεσματικό ενεργειακό σύστημα που δεν στηρίζεται σε γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε στο μέλλον από πλευράς πολέμων, ΗΠΑ, ή ποια θα είναι η θέση της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, οι χώρες να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια. Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν ακριβώς αυτή την αυτάρκεια. Για την Ελλάδα θα έχει και μακροοικονομικές συνέπειες. Η κρίση του αερίου κόστισε τρεις μονάδες του ΑΕΠ το 2022. Συνεπώς, όσο περιορίζουμε την εξάρτησή μας, η χώρα θωρακίζεται ενεργειακά και οικονομικά».
Η μάχη των τεχνολογιών
Ο κ. Σκυλακάκης θεωρεί πως «η ενεργειακή μετάβαση από τη φύση της έχει αβεβαιότητες: τεχνολογικές αλλά και σε σχέση με το πώς θα εξελιχθούν οι αγορές στις οποίες εξαρτόμαστε. «Έχουμε νέες τεχνολογίες που θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Η ενέργεια από τη φύση της έχει μεγάλες επενδύσεις και μακρύ χρόνο στον οποίο οι επενδύσεις πρέπει να δουλέψουν για να αποπληρωθούν. Το εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, ήταν μία μεγάλη επένδυση που εν τέλει ακυρώθηκε. Το ρίσκο διαρκώς πολλαπλασιάζεται γιατί θα κληθούμε να διαλέξουμε με ποια τεχνολογία θα βαδίσουμε. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να διαφαίνεται ποιες τεχνολογίες θα επικρατήσουν, αλλά για την «ώρα υπάρχει αβεβαιότητα». Το δύσκολο στοίχημα για μία χώρα είναι να διαλέξει μία τεχνολογία και να είναι εν τέλει λάθος. Άρα, πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να μην κάνουμε πρόωρες επενδύσεις», κατέληξε.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην «πράσινη» μετάβαση. Έφερε ως παράδειγμα την αιολική ενέργεια στο Αιγαίο, καθώς η χώρα μας έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό για πλωτά αιολικά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Συναφές πλεονέκτημα είναι πως αυτό το αιολικό δυναμικό θα έχει και μικρό κόστος δικτύου, καθώς λόγω των νησιωτικών διασυνδέσεων τα έργα θα βρίσκονται κοντά στο σύστημα μεταφοράς.