THEPOWERGAME
«Πρωταθλήτριες» στις ρευματοκλοπές είναι οι επιχειρήσεις, αφού, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000.
Μάλιστα, οι ρευματοκλοπές αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αφού, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Οι ρευματοκλοπές ζημιώνουν τους συνεπείς καταναλωτές κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.
Οι συνεπείς καταναλωτές επωμίστηκαν το οικονομικό κόστος ύψους 209 εκατ. ευρώ το 2021 και 798 εκατ. το 2022 των ρευματοκλοπών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Η διαφορά στις τιμές συνδέονταν κυρίως με τη σημαντική απόκλιση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και όχι τη διεύρυνση του φαινομένου. Το 2022 έκλεισε στα 283,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 119,934 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2021. Ο συνολικός λογαριασμός που πλήρωσαν οι καταναλωτές το 2022 για ηλεκτρική ενέργεια που δεν κατανάλωσαν οι ίδιοι (τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες) έφθασε στο 1,2 δισ. ευρώ και το 2021 περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.
O υπουργός σχολίασε πως το βάρος τον ρευματοκλοπών μετακυλίεται στους καταναλωτές, με τον ΔΕΔΔΗΕ να συμβάλλει, όπως σχολίασε, με προθυμία στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου. Στόχος είναι να εγκατασταθούν «έξυπνοι μετρητές» για να περιοριστούν οι ρευματοκλοπές, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από το 0,2% της κατανάλωσης το 2004 στο 4,7% το 2019. Η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία παρέλαβε την εταιρεία σε πλήρη αποσύνθεση, προσπαθεί να καλύψει καθυστερήσεις δεκαετιών στην οργάνωση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Στα 12 στρατηγικά έργα που έχει ανακοινώσει περιλαμβάνονται επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ στις βλάβες και στην εξυπηρέτηση πελατών. Ωστόσο, σημειώνεται πως οι έξυπνοι μετρητές είναι ελάχιστοι και ο σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ (για εγκατάσταση 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών μέχρι το 2030) έχει μπλέξει σε δικαστικές διαμάχες. Πάντως, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των τιμολογίων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης άλλων συσκευών μέτρησης της κατανάλωσης και προσαρμογής της συμπεριφοράς των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός διεμήνυσε ότι πλέον θα επιβάλλονται τόσο χρηματικά πρόστιμα, όσο και ποινές φυλάκισης. Επίσης, τίθενται σε εφαρμογή και πειθαρχικά μέτρα, ξεκινώντας από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που «κλέβουν» ρεύμα και μόνιμη αναστολή σε περίπτωση υποτροπής. Επίσης, για τους «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Παράλληλα, θα ληφθούν και προληπτικά μέτρα, ενώ θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, την ώρα που τα πρόστιμα θα εισπράττονται μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Αναλυτικά τα μέτρα:
Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).
Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν ρευματοκλοπές.