THEPOWERGAME
Τη φιλοδοξία της Ελλάδας να γίνει ένα «ενεργειακό hub» στην Ευρώπη μετέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της χώρας όσον αφορά τις εισαγωγές LNG, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο των offshore αιολικών έργων. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη για διασυνδέσεις και δίκτυα που θα φέρουν ισορροπία στο δίκτυο.
«Η ενεργειακή εικόνα στη δική μας περιοχή είναι εξαιρετικά περίπλοκη», σχολίασε ο υπουργός στην αρχή της ομιλίας του. «Είναι περίπλοκη διότι έχουμε μία περιοχή που είναι από πλευράς ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και τους γείτονες στις υπόλοιπες ηπείρους».
Και συμπλήρωσε πως «η χώρα μας έχει ιστορική εξάρτηση από αγωγούς που έφερναν κυρίως ρωσικό αέριο. Τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε προσπάθεια για πρόσθετη παρουσία αγωγών και από χώρες της Κεντρικής Ασίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο του LNG και δήλωσε πως η Ελλάδα διαθέτει και πρόσβαση στο LNG, κάτι που αποδείχτηκε σωτήριο όταν έγινε η εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε και σωτήρια από πλευράς ενεργειακής εξάρτησης, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σκυλακάκης: «Η πορεία της Ελλάδας και η δεύτερη πηγή LNG»
«Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και η Ελλάδα προσθέτει και μια δεύτερη πηγή LNG, που υπεερκαλύπτει τις ανάγκες της χώρας και αρχίζει να καλύπτει ανάγκες των γειτόνων της». Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι εξακολουθεί να μπαίνει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα και την περιοχή μας, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες από πολλές πλευρές στις ενδιαφερόμενες χώρες. Έφερε ως παράδειγμα τον φόρο μεταφοράς που έθεσε η Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι εμείς εξακολουθούμε και έχουμε μια σύμβαση με τη Ρωσία που θα τελειώσει».
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες εισαγωγής lng και είναι ανοιχτή στη δημιουργία πρόσθετων σημείων εισόδου, για να μπορέσει να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όχι μόνο σε ό,τι μας αφορά, αλλά σε ό,τι αφορά και τους γείτονές μας. Έχουμε σε εξέλιξη σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες θα προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα και στην επόμενη φάση. Που αφορούν την έρευνα για φυσικό αέριο».
«Το ενεργειακό τοπίο όμως δεν περιλαμβάνει για εμάς μόνο το φυσικό αέριο», δήλωσε ο υπουργός. «Έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και προωθούμε έργα και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην “πράσινη” μετάβαση και στην είσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δικό της ενεργειακό μείγμα και στο ευρύτερο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης».
Το ενεργειακό μείγμα και οι ανακοινώσεις στα αιολικά από Σκυλακάκη
Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ενεργειακό τοπίο δεν περιλαμβάνει μόνο το αέριο. Έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις στον ηλεκτρισμό, όπου πρωταγωνιστούμε στις ΑΠΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωράμε γρήγορα και ξεπεράστηκαν τα εμπόδια στη διασύνδεση Euroasia. Υπάρχει παράλληλα ενδιαφέρον για τη διασύνδεση με Αίγυπτο και για μαζικότερη εισαγωγή ΑΠΕ από τη Β. Αφρική».
Τέλος, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στο Αιγαίο. «Είναι μοναδική πηγή πλούτου, υπάρχει δυναμικό με στόχο πριν από το 2030 τα πρώτα έργα και έπειτα να γίνει η χώρα μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας».
Η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών
Όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και τη στήριξη των νοικοκυριών, ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε άλλη πορεία στις τιμές. «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε λάβει μέτρα για τα νοικοκυριά και κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα ανακοινώσουμε τη συνολική παρέμβαση που θα κάνουμε με γνώμονα ότι δεν θα υπάρχει κάποια κρίση την επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο, επισήμανε ότι αν υπάρξει κάποια κρίση υψηλών τιμών, τότε η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει σε δεύτερο χρόνο». Για την ώρα, όμως, δήλωσε πως οι ανακοινώσεις θα αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.