THEPOWERGAME
Κανονικά συνεχίζονται οι λειτουργίες της Energean, με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να μην επηρεάζονται για την ώρα από τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Οι ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ έχουν λάβει μέτρα υψίστης ασφαλείας, αφού η έκρυθμη αυτή κατάσταση τις επηρεάζει «εκ των έσω». Και αυτό γιατί πέρα από τη δραστηριότητα των εταιρειών, στο στόχαστρο αυτής της διαμάχης βρίσκονται οι άνθρωποι, με ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού να έχει κληθεί σε επιστράτευση.
Σε ερώτηση που απηύθυνε το powergame.gr στην Energean, εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην οποία έχουν επενδύσει και ελληνικά κεφάλαια, επισημάνθηκε ότι η βόρεια περιοχή του Ισραήλ -όπου εδρεύουν οι δραστηριότητες της Energean- δεν δέχεται επί του παρόντος επιθέσεις, επομένως η παραγωγή, η προμήθεια και οι εργασίες στην ανοικτή θάλασσα συνεχίζονται. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσαν πως «παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. Είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε οποιοδήποτε σενάριο και θα ενημερώνουμε όταν χρειάζεται».
Η εταιρεία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Καρίς και Βόρειο Καρίς, που διαθέτουν περίπου 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού, καθώς και το κοίτασμα Τανίν στο Ισραήλ. Αυτήν τη στιγμή δυο κοιτάσματα, το Leviathan της Chevron Corp. και το Καρίς της Energean, καλύπτουν την κατανάλωση φυσικου αερίου στο Ισραήλ. Σημειώνεται ότι το FPSO, η πλωτή μονάδα παραγωγής αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων, που παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Καρίς, βρίσκεται 90 χλμ. από την ακτή του Ισραήλ, είναι πιο κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η Energean, που είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ και του Λονδίνου, έχει δει τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 20% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Chevron Corp. στην ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια. Η λειτουργία του σταμάτησε, αφού η εξέδρα του είναι σχεδόν 20 χλμ. μακριά από το Άσκελον. Το αέριο στο κοίτασμα Ταμάρ παράγεται από έξι πηγάδια, με παραγωγή από το καθένα από περίπου 7,1 έως 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα τη Chevron. «Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας, των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεών μας», ανέφερε η Chevron σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανέφερε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας, Γισραέλ Κατζ, να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί αναγκαίο. «Η σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας θα μπορούσε να επιβραδύνει τις επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου. Οι μάχες θα μπορούσαν να βλάψουν τις φιλοδοξίες του Ισραήλ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να γίνουν κόμβος εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και αλλού, φιλοδοξίες που είχαν λάβει ώθηση από τη Chevron», γράφει ο Στάνλεϊ Ριντ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.