THEPOWERGAME
Επενδύσεις σε δίκτυα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και υποδομές χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση που επιθυμεί και να αναλάβει έναν γεωστρατηγικό ρόλο. Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αλλά και τα όσα έχει καταφέρει να επιτύχει σχολίασαν άνθρωποι της αγοράς, μιλώντας στο 8ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ.
Γκάλι: «Να προχωρήσουν οι επενδύσεις στις υποδομές»
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα-Γκάλι, ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής σε αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικότερα, ξεχώρισε την ανάγκη να προχωρήσουν πολλές επενδύσεις στις υποδομές, με την αναγκαία χρηματοδότηση που θα πρέπει να εξασφαλιστεί. Επιπλέον, εστίασε τον στόχο για τετραπλασιασμό της εξαγωγικής ικανότητας της χώρας στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και άλλες χώρες. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα πρέπει να ξεφεύγουν από τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης. «Δεν βρισκόμαστε 20 χρόνια πριν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ακεραιότητα του ελληνικού δικτύου μέσω των διασυνδέσεων
«Το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια παγκοσμίως», σημείωσε ο Βασίλης Γεωργίου, διευθύνων σύμβουλος της Protasis. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντική ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών στην Ελλάδα. Η χώρα έχει δώσει μεγάλη προσοχή στις διεθνείς διασυνδέσεις. Υπάρχει ένα αρκετά επιθετικό σχέδιο στις εσωτερικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας ή με τα νησιά. Ταυτόχρονα, δίνεται σημασία και στις διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. «Για παράδειγμα, ο Euroasia Interconnector, που θα συνδέει τη χώρα με την Κύπρο και το Ισραήλ, το φιλόδοξο σχέδιο που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο και το ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Γερμανία θα συμβάλουν στην περαιτέρω εξωστρέφεια και ακεραιότητα του δικτύου». Ο CEO της Protasis αναφέρθηκε επίσης επιγραμματικά και στη συμφωνία με τη με τη Σαουδική Αραβία και τον ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι «ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο δυναμικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα το σύστημα μεταφοράς στο δίκτυο διανομής έχει όλα τα μέσα ώστε να μετουσιώσει αυτό που το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει οραματιστεί. Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι «εμείς ως εταιρεία προσπαθούμε να βοηθήσουμε και υποστηρίξουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Μανουσάκης: «Να βρούμε τρόπο να εξάγουμε την πλεονάζουσα ενέργεια»
Για τις επενδύσεις στο δίκτυο και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. «Το απόλυτο όριο είναι η ζήτηση, που στη χώρα μας φτάνει μέγιστο τα 10 GW. Επομένως, όταν έχουμε αρκετή παραγωγή, τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπο να εξάγουμε την πλεονάζουσα ενέργεια».
«Προτεραιότητά μας είναι τα έργα, όπως η 2η διασύνδεση με την Ιταλία, αλλά και με τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Επίσης σημαντικός είναι ο σχεδιασμός της διασύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη, με ιδανικό προορισμό τη Γερμανία». Πρόκειται για το έργο «Green Aegean». Τόνισε πως θα κατατεθεί πρόταση, ώστε να μπει στο 10ετές πλάνο του ENTSO-E. Τους επόμενους μήνες θα υποβληθεί φάκελος στην Κομισιόν, για την ένταξή του στη λίστα PCI. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι ο ρόλος του διαχειριστή αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Έφερε και ως παράδειγμα τη διασύνδεση με την Αίγυπτο, αλλά και τη συμφωνία που ανακοινώθηκε μόλις χθες με τη Σαουδική Αραβία. Τέλος, μίλησε και για την ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία του EuroAsia Interconnector.
Πετρόπουλος: «Οι φιλόδοξοι στόχοι θα επιτευχθούν»
Ο Απόστολος Πετρόπουλος, energy modeller του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), πιστεύει πως οι φιλόδοξοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα βήματα. «Η Ευρώπη το καταλαβαίνει αυτό και έχει για παράδειγμα αλλάξει τα ρυθμιστικά και γραφειοκρατικά πλαίσια, με σκοπό οι διασυνδέσεις των δικτύων να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς». Σημείωσε επίσης πως χρειάζεστε να ανεβάσουμε ταχύτητα για να προλάβουμε το τρένο της «πράσινης» μετάβασης, επειδή υπάρχουν και άλλοι παίκτες γύρω μας. «Δεν είμαστε μόνοι», καταλήγει.