THEPOWERGAME
Nέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, (IEA) δείχνει ότι η επίτευξη καθαρού μηδενός μέχρι το 2050 είναι ακόμα δυνατή, αλλά απαιτεί τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και αύξηση των πράσινων επενδύσεων σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Η αξιολόγηση, όπως γράφει το Bloomberg, έρχεται ακόμη και όταν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έφτασαν σε νέο ρεκόρ το 2022, η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε και ο κόσμος γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, το πρακτορείο λέει ότι η ταχεία αύξηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να καθιστά δυνατή την ανατροπή του πλοίου.
Οι συστάσεις του IEA περιλαμβάνουν τη δημιουργία δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 11.000 γιγαβάτ έως το 2030 και την αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια από περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Η έκθεση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για υποχώρηση των δεσμεύσεων για το κλίμα και το περιβάλλον στην Ευρώπη, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβαλε τη δική του απαγόρευση για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης κατά πέντε χρόνια έως το 2035. Η ΕΕ έχει επίσης αντιμετωπίσει αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό της μετάβασής της, αλλά μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει να περάσει όλα τα στοιχεία της ορόσημης πράσινης συμφωνίας της.
Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήταν ένας «μη ρεαλιστικός» στόχος.
Ωστόσο, ο ΔΟΕ υποστηρίζει τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, επιδιώκοντας τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. συμπεριλαμβανομένης μιας «ενιαίας προσπάθειας» από κυβερνήσεις και νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι το 2035, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 80% στις προηγμένες οικονομίες και κατά 60% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες σε σύγκριση με το επίπεδο του 2022», αναφέρει η έκθεση. «Ως μέρος μιας δίκαιης πορείας προς τον παγκόσμιο στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σχεδόν όλες οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν τις στοχευμένες καθαρές μηδενικές ημερομηνίες».