THEPOWERGAME
Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε πρώτα δηλώσει σε συνέντευξή του στο powergame.gr, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ τόνισε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη και πως η Σόφια επιδιώκει και βουλγαρική συμμετοχή στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, παράλληλα με την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων προς τον Βορρά.
Ο κ. Ντένκοφ επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα, εντόπισε σημαντικότατα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς ήδη προωθούνται μεγάλα κέντρα δεδομένων (data centers) στην περιοχή, αλλά και στον τομέα του «πράσινου» υδρογόνου.
Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, ο κ. Ντένκοφ είχε δηλώσει στο powergame.gr: «Υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι η ενέργεια. Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί η αναβαθμισμένη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, που είναι κρίσιμη για την εξισορρόπηση της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος της Βουλγαρίας στην προμήθεια φυσικού αερίου. Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ελέγχουμε το 20% του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που είναι επίσης κρίσιμο για την προμήθεια φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα και τα επόμενα χρόνια. Ο διασυνδετήριος αγωγός (σ.σ. IGB), που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο χρόνο, διαδραματίζει, επίσης, καίριο ρόλο ώστε να εξασφαλίσει η Βουλγαρία επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από τα ελληνικά λιμάνια.
»Εκτός από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που έχουν προχωρήσει σημαντικά, την τελευταία περίοδο προωθούμε και κάποιες καινούργιες. Μία από αυτές είναι η προσπάθεια ώστε να υπάρχει βουλγαρική συμμετοχή στην αναβάθμιση και λειτουργία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των μεταφορικών αξόνων από Νότο προς Βορρά, όχι μόνο προς Βουλγαρία, αλλά επίσης και προς Ρουμανία και Μολδαβία.
»Επιδιώκουμε επίσης να αναπτύξουμε την ψηφιακή διασύνδεση και τη συνεργασία στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει κέντρα δεδομένων (data centers) ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στις χώρες μας. Μπορούν να έρθουν κι άλλες, εάν εμφανιστούμε σ’ αυτές ως μια ενιαία οικονομική περιοχή. Καθεμία χώρα ξεχωριστά είναι μια σχετικά μικρή αγορά. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να καταστούμε περισσότερο ελκυστικοί προορισμοί για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, ώστε οι τελευταίοι να επενδύσουν στην περιοχή μας».
Περισσότερα σε λίγο…