THEPOWERGAME
Η Αφρικανική Διευκόλυνση για το Νερό επιδιώκει να αξιοποιήσει ιδιώτες επενδυτές για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ταμείου αστικής αποχέτευσης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς αναπτύσσει ένα σχέδιο επέκτασης που περιλαμβάνει την έναρξη δανειοδότησης έργων.
Όπως γράφει το Bloomberg, η διευκόλυνση, μια μονάδα της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, δημιουργήθηκε το 2004 ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε ο Mtchera Chirwa, συντονιστής της διευκόλυνσης.
Μέχρι σήμερα, λειτουργούσε αποκλειστικά ως πάροχος επιχορηγήσεων, αλλά τώρα θα παρέχει χρέος σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η χρηματοδότηση από δωρητές στερεύει.
«Σκοπεύουμε να επεκταθούμε», δήλωσε ο Chirwa σε συνέντευξή του. Το νέο ταμείο αποχέτευσης της διευκόλυνσης θα αρχίσει να δανείζει για πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Η διευκόλυνση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι χρειάζεται 114 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες επενδύσεις ετησίως, εκ των οποίων η Αφρική αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ. Το ένα τρίτο των περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Αφρικής δεν διαθέτει νερό και το ένα έκτο δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής.
Το Ταμείο Αστικής Υγιεινής μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία για να συγκεντρώσει το πλήρες ποσό, το οποίο αναμένεται να προέλθει από την AfDB, δωρητές και ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τον Chirwa.
Στόχος του είναι η βελτίωση των συστημάτων αποχέτευσης στις αφρικανικές πόλεις, η παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με αποχετευτικές γραμμές και η χρηματοδότηση έργων που συλλέγουν απόβλητα για χρήση ως λίπασμα ή σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.
Tα έργα ύδρευσης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, είναι πιθανό να συνεχίσουν να επωφελούνται από επιχορηγήσεις και οι επιχορηγήσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε 50 έως 60 εκατ. ευρώ ετησίως εντός δύο ετών από 21 εκατ. ευρώ σήμερα. Για κάθε ευρώ που επενδύεται από τη διευκόλυνση, έως και 29 ευρώ μπορούν να προέλθουν από άλλες πηγές, καθώς οι επιχορηγήσεις χρησιμεύουν για τη μείωση του κινδύνου για άλλους επενδυτές, δήλωσε ο Chirwa.
Η διευκόλυνση, από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της το 2006, έχει συμμετάσχει σε 133 έργα σε 52 από τις 54 χώρες της Αφρικής, ενώ η Λιβύη και ο Μαυρίκιος δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί. Έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 205 εκατ. ευρώ.