THEPOWERGAME
Μετά την επιτυχημένη γιορτή ανακύκλωσης στην Πλατεία Συντάγματος τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας, σήμερα πραγματοποιείται νέα δράση, «συστήνοντας» στους πολίτες των Αμπελοκήπων στην Αθήνα το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.
Ο όμιλος ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ και τον Δήμο Αθηναίων συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και να στηρίζουν έμπρακτα δράσεις ενημέρωσης του κοινού στα νέα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης που τοποθετούνται στον δήμο.
Μετά την επιτυχημένη γιορτή ανακύκλωσης στην Πλατεία Συντάγματος τη Δευτέρα 3 Ιουλίου που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας, σήμερα πραγματοποιείται νέα δράση, «συστήνοντας» στους πολίτες των Αμπελοκήπων στην Αθήνα το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης!
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεταδίδονται live οι ενημερωτικές εκπομπές από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM (Δημήτρης Τάκης και Χριστίνα Κοραή και Μαρία Λεμονιά & Έλενα), πραγματοποιούνται κληρώσεις με πλούσια δώρα και γίνεται δωρεάν διανομή υφασμάτινων οικολογικών τσαντών.
Στην εκδήλωση δίνουν το «παρών» o περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, o αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νικόλαος Αβραμίδης και πολλοί ακόμα επίσημοι ώστε να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνυμα της ανακύκλωσης!
Ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την εκδήλωση « Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA.
Είναι το πρώτο πολυκέντρο που τοποθετείται στον Δήμο Αθηναίων, θα τοποθετηθούν συνολικά 50 κέντρα. Στα πολυκέντρα μπορεί κάποιος να φέρνει τις συσκευασίες του, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινες φιάλες και κουτιά αλουμινίου να τα ανακυκλώσει. Υπάρχει το ανταποδοτικό κίνητρο που είναι €1 ανά 33 συσκευασίες, βγαίνει κουπόνι στο τέλος, όπου μπορεί να το εξαργυρώσει στα συνεργαζόμενα super market για δωρεάν αγορές ή μπορεί να τα κάνει δωρεά κυρίως στην «Αποστολή», που είναι ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Για την ΤΕΧΑΝ
Η ΤΕΧΑΝ πρωταγωνιστεί από τη δεκαετία του ’80 στην ανακύκλωση συσκευασιών, είμαστε η εταιρεία που έφερε την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα σε super market, σε συνεργαζόμενους δήμους. Είναι στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Τα μηχανήματα κατασκευάζονται εδώ και 3,5 χρόνια στην Ελλάδα, παλιότερα τα εισάγαμε από την Αμερική. Ήδη έχουμε αρκετά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε αρκετά νησιά, ο στόχος είναι να πάμε και στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι πάρα πολύ σημαντικές, τα 36 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας είναι τεράστιες οι ποσότητες και είναι και πολλά τα περιβαλλοντικά οφέλη. Στόχος της ΕΕ είναι το 2025 το 25% της σύνθεσης του πλαστικού μπουκαλιού να είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό, το 2030 το 30% και σιγά σιγά να πάει στο 100%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα κουτιά αλουμινίου και για τις γυάλινες φιάλες.
Στην Αθήνα θα τοποθετήσουμε άμεσα 50 πολυμηχανήματα ανακύκλωσης. Θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία, σε κεντρικές πλατείες και λεωφόρους. Θα επεκταθούμε και στον Δήμο Πειραιά με δεκάδες τοποθετήσεις, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και σε αρκετά νησιά.
Το πρόγραμμα που τρέχει στο διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα 1 εκατομμυρίου ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε τέσσερις τομείς για την παιδεία, το περιβάλλον, για τις τοπικές κοινωνίες. Μαθαίνουμε στους πολίτες πώς να ανακυκλώνουν αλλά μέσα από τη συγκεκριμένη δράση είχαν κατατεθεί πάνω από 200 προτάσεις από φορείς, από νοσοκομεία, από δήμους και τώρα έχουμε πάει στους τελικούς έτσι ώστε να ψηφίσει ο κόσμος ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν.
Τα υλικά που ανακυκλώνονται προωθούνται σε ελληνικές ή σε ξένες επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων. Τα κουτιά αλουμινίου γίνονται απευθείας αλουμίνιο, που είναι άριστης ποιότητας και η χρήση του είναι για οικιακές συσκευές, για αεροσκάφη, για αυτοκίνητα. Τα πλαστικά μπουκάλια πλέον θα πάμε σε μια διαχείριση για να έχουμε το υλικό εδώ και να μην το εξάγουμε πλέον και το γυαλί γίνεται πάλι γυαλί. Το χαρτί χρησιμοποιείται πάλι.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την εκδήλωση « Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA:
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αλλαζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής μας προς το χειρότερο. Αν δούμε μακροσκοπικά κάποια πράγματα, πριν από 50 χρόνια ο πλανήτης είχε 4 δισ. κατοίκους, σήμερα έχει 8 δισ., ο ίδιος είναι ο πλανήτης, δεν μεγάλωσε, άρα αντιλαμβάνεστε ότι και οι απαιτήσεις των 8 δισ. είναι πολύ μεγαλύτερες. Να λοιπόν γιατί έχουμε την κλιματική αλλαγή. Άρα, εμείς πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και η ανακύκλωση είναι ένα απλό, το οποίο όμως έχει πολύ μεγάλη θετική επίδραση. Ό,τι ανακυκλώνουμε και το βάζουμε ξανά στην οικονομία, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, εκείνη την ώρα δεν παίρνουμε από τη φύση το ορυκτό από το οποίο παράγεται η πρώτη ύλη για να γίνει αυτό το προϊόν και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αλλάζοντας απλά την καθημερινότητά μας. Δηλαδή μέσα στο σπίτι μας με απλό τρόπο χωρίζουμε 3-4 βασικά ρεύματα αποβλήτων, βάζουμε σε μια διαφορετική σακούλα εκείνα τα προϊόντα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το χαρτί, γυαλί. Όσο περισσότερο διαχωρισμό κάνουμε τόσο καθαρότερα υλικά παίρνουμε στην πορεία.
Για τα βιοαπόβλητα και τον καφέ κάδο
Μέσα στο σπίτι μας μπορούμε να χωρίσουμε σίγουρα τα βιοαπόβλητα. Τα βιοαπόβλητα είναι ανακύκλωση. Η χώρα είναι πίσω γιατί δεν έχουμε βάλει τον καφέ κάδο στη ζωή μας. Το 40% των αστικών αποβλήτων είναι βιοαπόβλητα και άλλο 20 με 25% χαρτί. Και το χαρτί είναι σημαντικό να το μαζεύουμε χωριστά.
Για τα μπουκαλάκια του νερού η πολιτεία θα εφαρμόσει την εγγυοδοσία ούτως ώστε κάθε μπουκαλάκι είτε πλαστικό είτε αλουμινένιο θα έχει ένα τέλος εγγυοδοσίας 10 λεπτά και 15 λεπτά αν είναι πιο μεγάλο. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε ως πολιτεία είναι ότι εφαρμόζουμε ό,τι υπάρχει στην Ευρώπη ως καλή πρακτική και η εγγυοδοσία είναι μια καλή πρακτική που σε άλλες χώρες έχει δείξει ότι έχει αποτέλεσμα όταν ο πολίτης έχει ένα κίνητρο ή αντικίνητρο, γιατί έχουμε βάλει και το τέλος ταφής στη ζωή μας. Κάθε τόνος ο οποίος θάβεται επιβαρύνεται με €25 τον τόνο. Το μεγάλο μας στοίχημα, αυτό θα αλλάξει τη ζωή μας, είναι η εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω.
Με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας προστατεύουμε το περιβάλλον και θα δώσουμε μια καλύτερη κατάσταση στην επόμενη γενιά.
Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με την ανακύκλωση
Η Ελλάδα είναι πίσω, γιατί στη συλλογή έχουμε το 20% ανακύκλωση, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 50%. Είμαστε πίσω γιατί δεν έχουμε εφαρμόσει τον καφέ κάδο, άρα η πρώτη μας στρατηγική είναι η εφαρμογή του καφέ κάδου καθολικά και από εκεί και μετά με την ανάπτυξη των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και εκεί το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Εμείς όταν αναλάβαμε πριν από τέσσερα χρόνια βρήκαμε μόλις 3 μονάδες να λειτουργούν και 5 να κατασκευάζονται, σήμερα λειτουργούν 10 και κατασκευάζονται 15 , έχουμε δημοπρατήσει στα 4 χρόνια 30 και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Άρα το ποσοστό της ανακύκλωσης θα ανέβει βάζοντας τον καφέ κάδο στη ζωή μας και παίρνοντας και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Βεβαίως υπάρχει και μια αύξηση των ανακυκλωσίμων υλικών από υποδομές ανακύκλωσης οι οποίες εκτιμούμε ότι θα διευρυνθούν σε όλα τα επίπεδα.
Για την ανακύκλωση ηλεκτρικών–ηλεκτρονικών συσκευών
Είναι εγκληματικό ηλεκτρική–ηλεκτρονική συσκευή να πετιέται γιατί έχει και επικίνδυνα υλικά. Κάθε συσκευή η οποία πηγαίνει σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας αυτών των συσκευών ανακυκλώνεται σε βαθμό 95%.